REGION

Novinar Vehbi Kajtazi tvrdi da mu je prijetio kosovski premijer Isa Mustafa

Tvrdnje urednika portala Insajderi.com

Fena

21.3.2016

Prištinski novinar i urednik portala Insajderi.com Vehbi Kajtazi tvrdu da mu je premijer Kosova Isa Mustafa u telefonskom razgovoru prijetio "kako će skupo platiti" objavljivanje teksta o tome da je premijerov brat zatražio azil u Njemačkoj i Francuskoj.

Kajtazi je na svom Facebook profilu objavio da ga je u telefonskom razgovoru u nedjelju oko 17 sati Mustafa upitao "zar nisi imao baviti se čime drugo, osim mojim bratom?", prenosi Tanjug.

Kajtazi je kontaktirao glasnogovornika vlade kako bi zatražio objašnjenje takvog ponašanja premijera, ali mu je glasnogovornik, kako je napisao Kajtazi, rekao da je na putu i da ne može kontaktirati premijera.

Prethodno je premijer Mustafa potvrdio tačnost informacija objavljenih na portalu Insajderi.com o tome da je njegov brat zatražio azil u Francuskoj i Njemačkoj.

"To je točno. Ja sam kasnije informiran da je moj brat tražio boravak kako bi se liječio od teške bolesti, za koju nije mogao naći lijek na Kosovu", napisao je Mustafa na Facebooku.

Mustafa je kazao da je njegov brat operiran u Tirani i da je njegovo stanje teško. Također, napisao je da su njegovi unuci i drugi rođaci krajem 2014. napustili Kosovo.

"To govori da i članovi moje obitelji dijele sudbinu drugih građana Kosova. Zbog toga se kao premijer angažiram da se pronađe rješenje, da se liberaliziraju vize, da se osiguraju investicije za stvaranje radnih mjesta, da se poboljša zdravstveni sustav, kako bi što manje građana liječenje tražilo izvan zemlje", napisao je Mustafa.

Na tvrdnje Kajtazija da mu je premijer prijetio, reagirao je predsjednik pokreta Samoopredjeljenje Visar Ymeri, koji je napisao da je premijerova prijetnja "vrlo opasna stvar" u jednoj nedemokratskoj zemlji kao što je Kosovo.

Novinar Kajtazi višestruki je dobitnik nagrada za istraživačko novinarstvo. Nagrade je dobivao za tekstove objavljene u dnevniku "Koha ditore", gdje je radio do prije nekoliko mjeseci kada je osnovao portal Insajderi.com, prenosi Tanjug pisanje prištinskih medija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.