REGION

BEOGRAD Osuđeno 16 lica zbog malverzacije sa gorivom na Kosovu

Presude Višeg suda

Srna

23.3.2016

Zbog zloupotrebe Uredbe Vlade Srbije o povlasticama za građane Kosova i Metohije i malverzacijama sa naftnim derivatima, u Višem sudu u Beogradu danas je osuđen Ivan Šikora na pet i po godina zatvora, a 15 njegovih saradnika na kazne od devet mjeseci do četiri i po godine zatvora. 

Sud je tokom krivičnog postupka utvrdio da su okrivljeni pribavili protivpravnu imovinsku korist od 41.500.928,35 dinara /oko 340.000 eura/, a presudom su obavezni da nadoknade štetu. 

Ivan Šikora i jedan od članova grupe Goran Stojisavljević organizovali su kriminalnu grupu koristeći to što je Vlada Srbije donijela Uredbu u cilju pomoći građanima Srbije nastanjenim u sjevernom dijelu pokrajine.

Uredbom je definisano da se na promet domaćih dobara, koji izvrše poreski obveznici sa teritorije van Kosova i Metohije na područje Autonomne Pokrajine ne plaćaju PDV i akcize.

Optuženi su tokom 2008. i 2009. godine kupljenu naftu i naftne derivate iz rafinerije Pančevo, po cijenama umanjenim za PDV i akcizu, prodavali benzinskim pumpama u centralnoj Srbiji i Vojvodini za gotov novac. 

Oni bi potom cisterne dopunili vodom i odvozili ih na Kosovo i Metohiju.

Goran Stojisavljević je osuđen na četiri i po godine zatvora, na po četiri godine su osuđeni Srđan i Dejan Vulović, na tri godine i devet mjeseci Nebojša Kostić, a Milan Bojadžija, Nebojša Ostojić, Darko Berjan i Zoran Stojisavljević na po dvije godine i devet mjeseci zatvora.

Dragan Birčanin je osuđen na tri i po godine zatvora, Dragutin Isailović i Slaviša Purić na po tri godine, Stevan Purić na dvije godine, Stevica Maksimović na godinu i po dana, Vladimir Topalović na godinu dana zatvora, a Svetolik Lazarević na devet mjeseci zatvora.

To je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, jer im je prvu kojom su bili osuđeni na kazne od šest mjeseci do šest godina zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

Na današnju presudu osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.