REGION

IRINEJ-VUČIĆ Sveta dužnost SPC i države da sačuva Republiku Srpsku

Sastanak u Patrijaršiji

Srna

25.3.2016

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da je sveta dužnost Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Srbije da sačuvaju Republiku Srpsku i njen narod.

Patrijarh je poručio da SPC i država rade i radiće na tome da se očuva Republika Srpska kao tekovina srpskog naroda.

"Kao Crkva i država zajedno pomažemo jedni drugima da se očuva Srpska kao tekovina srpskog naroda. Da očuva svoj identitet, svoju kulturu i svoje ime, kao i svoj narod koji pripada biseru srpskog roda", poručio je patrijarh Irinej na zajedničkoj konferenciji sa Vučićem u srpskoj Patrijaršiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je tokom razgovora sa patrijarhom bilo riječi i o političkoj situaciji, sa posebnim osvrtom na presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kao i o političkim i pravnim posljedicama presude.

Vučić je naglasio da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i BiH, ali i integritet Republike Srpske.

"Srbija ne može da dozvoli bilo kakvo ugrožavanje opstanka Republike Srpske. O tome smo razgovarali sa patrijarhom. U skladu sa tim, sa zakonom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, mi ćemo se ponašati i ubuduće", poručio je premijer Srbije.

On je naglasio da su pred srpskim narodom velike i teške godišnjice, kao što je osnivanje logora Jasenovac i da su predstavnici vlasti prihvatili molbu i zahtjev patrijarha Irineja da se zajednički rješavaju svi problemi.

"Pripadnici našeg naroda ne treba da se dijele, jer samo zajedno i ujedinjeno možemo riješiti naše najveće i goruće probleme", rekao je Vučić.

On je naglasio da SPC i institucije vlasti u Srbiji imaju nepodijeljeno mišljenje i kada je riječ o integritetu Srbije.

Premijer Vučić je, govoreći o značaju Srpske pravoslavne crkve, rekao da je ona preduslov ostanka i okupljanja srpskog naroda kako na Kordunu i Lici, tako i na Kosmetu i u Kanadi, jer bez Crkve ne bi bilo ni srpskog naroda na tim prostorima.

On je obećao pomoć države u završetku Hrama Svetog Save u Beogradu i najavio da bi hram trebalo da bude završen 2019. godine kada se obilježava osam vijekova od stvaranja prve srpske arhiepiskopije.

"To će biti velelepni i najlepši hram u svijetu", rekao je Vučić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.