REGION

VUČIĆ: A šta je sa pomirenjem?

Premijer Srbije povodom presude Radovanu Karadžiću u Hagu

Fena

26.3.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom presude Radovanu Karadžiću u Hagu, da je važnije govoriti o ljudskim žrtvama, patnji i pomirenju, a ne o pravno-političkim konsekvencama koje bi ta presuda mogla da donese.

On je istaknuo da ni dvije decenije od Dejtonskog sporazuma Srbi i Bošnjaci nisu bliži jedni drugima, niti su presude poput one Karadžiću dovele do pomirenja.

Premijer je, odgovarajući na pitanje da li je poslije presude Karadžiću, u kojoj piše da se u Srebrenici dogodio genocid, došlo vrijeme da i Srbija taj zločin tako okvalifikuje, istaknuo da oni koji insistiraju na tome ne žele da čuju suštinu, niti da razmišljaju o pomirenju, već samo o nečijem kažnjavanju, prenosi Tanjug.

- Važno je da pokažemo pijetet prema svim srebreničkim žrtvama, da znamo kakav je zločin počinjen, da o tome govorimo i da se to ne krije. Ali, treba govoriti i o zločinima nad našim narodom. Ne želim da pravim nekakve jednačine, ali mislim da oni koji insistiraju i stalno ponavljaju tu mantru kojom bi da izazovu drugačije pravno-političke posljedice i ne žele da čuju suštinu i da razmišljaju o pomirenju, budućnosti, već o nečijem kažnjavanju - rekao je Vučić.

On je istaknuo da ne želi da komentariše pojedinačne presude, već da je o presudi Karadžiću govorio u regionalnom političkom kontekstu, te da neće da komentariše nepravosnažne presude.

- Zar mislite da nisam mogao oštro da odgovorim Izetbegoviću, dvadeset dana pred izbore, i da to javnost u Srbiji pozdravi? Ali, neću, jer vodim računa o Srbima u Bosni i Hercegovini i drugdje, ali vodim računa i o Bošnjacima u Srbiji i u Bosni i Hercegovini - istaknuo je.

Na insistiranje da kaže kakav je njegov lični stav prema toj presudi, Vučić je odgovorio da kao predsjednik Vlade nema prava da iznosi lični stav, a da je vlada uradila i rekla sve što je trebalo.

On je dodao i da mu se čini da njegov ton nekima nije dovoljno pomirljiv i da neki smatraju da treba da učestvuje u gaženju sopstvene zemlje.

- To nećete nikada doživjeti, jer neću da učestvujem u nipodaštavanju i ponižavanju Srbije, da bi me neko spolja tapšao po ramenu i rekao da je urađena velika stvar - rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da je suština u pomirenju i dodao: "Pitajte Srbe i Bošnjake u BiH da li su danas, 21 godinu poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma bliži jedni drugima? A pitajte i cio svijet šta je uradio za to vrijeme, za koje se ništa na polju emocija nije promijenilo".

- Naučili su političari šta da kažu i kako da kažu, a sve ostalo je ostalo isto - zaključio je Vučić.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.