REGION

Srbija čeka odluka o izručenju radikala Haškom tribunalu

Zbog nepoštivanja suda

Onasa

30.3.2016

Srbija je obavijestila Haški tribunal da bi "trebalo da bude što prije doneseno" sudsko rješenje o zahtjevu Tribunala za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke, koje je Tribunal optužio za nepoštivanje suda.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio zbog uticanja na svjedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS  Vojislava Šešelja.

U redovnom izvještaju sudu, koji je danas objavljen, pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izvijestio je Raspravno vijeće da je "domaći predmet u postupku za predaju optuženih, proslijeđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost".

"Rješenje nadležnog sudije za prethodni postupak o ispunjenosti pretpostavki za predaju okrivljenih Tribunalu... kao i rješenje o preduzimanju mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenih postupku trebalo bi da bude što prije doneseno", piše u Obradovićevom izvještaju Raspravnom vijeću.

Kao i u prethodnom izvještaju, Obradović je naglasio da će "čim dobije obavještenje da je sudija  za pretnodni postupak Višeg suda u Beogradu donio rješenje u skladu sa Zakonom o saradnji" Srbije sa Tribunalom, o tome  izvijestiti sud u Hagu "radi preduzimanja blagovremenih mjera pripreme za početak postupka pred Pretresnim vijećem".

Zbog nesaradnje u ovom predmetu, odnosno zato što nije uhapsila troje radikala, Tribunal je, u oktobru prošle godine, Srbiju prijavio Savjetu bezbjednosti UN.

Optužnica protiv Jojića, Radete i Ostojića podignuta je još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio, iako je Tribunalov nalog za hapšenje dobio u januaru prošle godine.

Po optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić "zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito" dvojici svjedoka u procesu Šešelju.

Na zasjedanju posvećenom naporima Srbije da nalog za hapšenje provede, održanoj 10. februara, predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) pozvao je Srbiju da "bez odlaganja" uhapsi i u Hag izruči troje radikala, konstatujući da Beograd ne sarađuje i ne čini ništa da nalog za hapšenje provede.

Obradović je tada uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o "političko-bezbjednosnim aspektima" saradnje sa Tribunalom, budući da smatra da "situacija od kraja 2014. nije nimalo jednostavna", o čemu je sud, prema njegovim riječima, detaljno izvijestila u povjerljivim podnescima.

Optuženi Jojić, Radeta i Ostojić više puta su izjavili da se neće dobrovoljno predati Tribunalu, što je rekao i njihov lider Vojislav Šešelj, kome će Tribunal sutra, u njegovom odsustvu, izreći presudu po optužnici za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-1993.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.