REGION

DAČIĆ: Srbija nema ambicije da uđe u NATO

Ministar vanjsih poslova Srbije u Moskvi

Srna

1.4.2016

Srbija nema ambicije da uđe u NATO i ne želi da ulaskom u EU pokvari odnose sa Rusijom, rekao je u Moskvi ministar vanjsih poslova Srbije Ivica Dačić nakon susreta sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. 

"Srbija vodi politiku neutralnosti. Mi nemamo namjeru i niko u Srbiji ne inicira pitanje članstva u NATO", rekao je Dačić. 

On je dodao da Srbija održava saradnju sa NATO-om na nivou Partnerstva za mir, prenijela je RIA Novosti. 

"Mi nemamo nikavih ambicija i naš narod uopšte ne podržava da Srbija postane član NATO", rekao je Dačić. 

On je istakao da je, zajedno sa tim, Srbija raspoložena za konstruktivnu saradnju sa NATO-om, kako se ne bi ponovilo bombardovanje 1999. godine, ali da ne sprovodi bilo koje druge aktivnosti na zbližavanju sa Alijansom. 

Dačić je, takođe, rekao da je Beograd zainteresovan za ulazak u EU, ali da ne želi da taj korak povuče za sobom i pogoršanje odnosa sa Rusijom. 

"Već smo rekli da želimo da postanemo član EU jer je to u našem interesu. Mi smo zemlja koja i geografski i politički pripada tom delu Evrope, ali to nikako ne može biti na štetu naših dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom", rekao je Dačić. 

Dačić je najavio da Srbija i Rusija u toku predstojeće posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu planiraju da potpišu nekoliko značajnih bilateralnih sporazuma. 

On je naveo da se Srbija sprema za posjetu Medvedeva i zahvalio Rusiji za podršku u raznim međunarodnim organizacijama, istakavši da je za Srbiju Rusija važan spoljnopolitički partner. 

Lavrov je naglasio da postoji bogat politički dijalog između dvije zemlje i da intenzivno radi međuvladin komitet za trgovinsko-ekonomsku saradnju, a razvija se i vojno-tehnička saradnja. 

On je naveo da će sa srpskom stranom razmotriti situaciju u Evropi, na Balkanu, kao i cjelokupnu situaciju u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.