REGION

U Podgorici održan ministarski sastanak o klimatskim i okolinskim izazovima

Delegacija Bosne i Hercegovine predvodio Mirko Šarović

Fena

1.4.2016

Delegacija Bosne i Hercegovine koju je predvodio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovala je na ministarskom panelu pod nazivom "Odgovori na klimatske i okolinske izazove u regiji" koji je danas održan u Podgorici.

Ministarski panel je prvi sastanak za države zapadnog Balkana, koji su organizirali Regionalno vijeće za saradnju (RCC), Ministarstvo za održivi razvoj i turizam Crne Gore, Regionalni centar za okoliš (REC), Regionalna kancelarija UNEP-a za Evropu, Agencija za zaštitu okoliša Austrije, Radna grupa za ruralni razvoj, IUCN regionalna kancelarija za istočnu Evropu i centralnu Aziju, i otvoreni fond GIZ-a za biodiverzitet.

Današnji sastanak predstavlja prvu u nizu aktivnosti na ministarskom nivou, te dio aktivnosti iz Berlinskog procesa u kojem je fokus aktivnosti stavljen na infrastrukturne projekte, transportne i energetske projekte, kao i na olakšavanje trgovine.

U skladu s temom i agendom ministarskog panela skupu se obratio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovne Mirko Šarović koji je istakao da ta aktivnost potvrđuje privrženost Berlinskom procesu, te podržao prijedlog teksta Podgoričke inicijative kojom je potvrđena posvećenost rješavanju pitanja klimatskih promjena i životne sredine, te odražava želju zemalja ovog regiona da kroz konkretne aktivnosti bude posvećena puna pažnja klimi i životnoj sredini.

Na marginama skupa ministar Šarović je održao sastanke s ministrom održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimirom Gvozdenovićem, generalnim sekretarom RCC-a Goranom Svilanovićem i izvršnom direktoricom REC-a Martom Sigerti Bonifert.

Na sastancima je istaknuta potreba daljnje saradnje i povezivanja zemalja u regiji u rješavanju okolinskih i pitanja klimatskih promjena i predloženi su modaliteti buduće saradnje, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.