REGION

HAG Prekinuto suđenje ratnom zločincu Goranu Hadžiću jer boluje od neizliječive bolesti

Advokat Zoran Živanović potvrdio za medije

Autor:Agencije

2.4.2016

 Haški tribunal je donio odluku da na neodređeno vrijeme prekine suđenje ratnom zločincu Goranu Hadžiću zbog njegovog zdravstvenog stanja, potvrdio je za medije njegov advokat Zoran Živanović.

On je naveo da je Haški sud 25. marta donio odluku da će sudski proces biti u stanju nekog mirovanja na neodređeno vrijeme.

"To bi, praktično, trebalo da znači da se čeka ishod njegovog zdravstvenog stanja, da se vidi kako će se odvijati", rekao je Živanović.

On je naveo da suđenje Hadžiću, koji boluje od raka mozga u finalnoj fazi, odlaže na neodređeno, ako se tužilac ne bude žalio i tražio neku drugu odluku.

"Njegovo zdravstveno stanje je ozbiljno. Ta bolest je neizliječiva, više je to pitanje vremena, to je u Božijim rukama. Ne postoji terapija kojom bi se ta bolest potpuno izliječila. Medicina kaže da nema, u tome su složni da će se brzo razvijati ta bolest", dodao je on.

Prema njegovim riječima, Hadžić je kod kuće i ne nalazi se u nekoj zdravstvenoj ustanovi, koje ne primaju takvu vrstu bolesnika.

Živanović je podsjetio da je ranije Haško tužilaštvo tražilo da se postupak protiv Hadžića nastavi, bez obzira na njegovu bolest.

"Mi smo se protivili i mišljenja smo da postupak treba obustaviti, jer je on nesposoban za suđenje i s obzirom na mišljenje četiri ljekara, koje je birao sam Tribunal", rekao je advokat.

On je podsjetio da je ranije Apelaciono vijeće naložilo prvostepenom sudu da donese odluku ili da se nastavi suđenje ili obustavi postupak.

Goran Hadžić je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj. Uhapšen je 20. jula 2011. godine u selu Krušedol na Fruškoj gori, u Srbiji, i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012. godine.

On je prošle godine u aprilu prošle godine pušten na privremenu slobodu jer mu je dijagnostifikovan rak mozga u finalnoj fazi, koji ne može biti operisan.

Pacijent u takvom stanju prosječno preživi 17 mjeseci, a između 65 i 75 odsto pacijenata umre u roku od dvije godine od postavljanja dijagnoze.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.