REGION

PORED ŠEŠELJA: Znate li kome je još iz Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku

Prijetnje po sigurnost i javni red i mir

(Al. Ti.)

3.4.2016

Vojislavu Šešelju nakon oslobađajuće presude u četvrtak je MUP Hrvatske izrekao 20-godišnju zabranu ulaska u Hrvatsku. Protiv donesenih rješenja pokrenuto je pet upravnih sporova. Tijekom 2015. godine granična policija izdala je ukupno 9332 rješenja o odbijanju ulaska strancima u Republiku Hrvatsku, piše Jutarnji-

Kristijan Kiki Golubović, jedan od najpoznatijih balkanskih kriminalaca iz Beograda, najavio je dolazak na bokserski meč u splitskoj Spaladium Areni krajem novembra 2009. godine, ali je dobio poruku da će mu biti zabranjen ulazak u Hrvatsku jer bi predstavljao opasnost po javni red i mir. Svojevremeno se spominjao i mogući koncert udovice ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana u Hrvatskoj, kojoj je također poručeno da neće prijeći hrvatsku granicu.

Prema članu 36. Zakona o strancima, definirano je da se strancima može odobriti ulazak u Republiku Hrvatsku pod uvjetima propisanima Uredbom (EZ) broj 562/2006 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. marta 2006. godine kojom se uspostavlja Zakon Zajednice o pravilima za kretanje osoba preko granica.

Članak 5. Zakona o schengenskim granicama propisuje uvjete ulaska državljana trećih zemalja, a jedan od tih uvjeta jest da ne predstavljaju prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska iz istih razloga, za međunarodne odnose bilo koje od država članica, a posebno ako u nacionalnim bazama podataka članica nije izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska iz istih razloga. Nadalje, uvjet je da to nisu osobe za koje je u schengenskom informacijskom sistemu izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.