REGION

Pogledajte kojih 18 imena srbijanskih biznismena se našlo na "Panama listi"

Svjetska afera zapljusnula i Srbiju

Redakcija

5.4.2016

Preko sporne firme Mosak Fonseko sa Paname, koja se našla u središtu velike afere poznate kao „Panama papers“, poslovalo je oko stotinu srbijanskih biznismena, potvrdio je Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), koja je učestvovala na istraživanju. Takođe, u dokumentima se vidi da su pojedini ruski tajkuni bliski Vladimiru Putinu koristili offshore firme za tajno poslovanje u Srbiji.

KRIK je bio jedna od 100 redakcija koje su prethodnih mjeseci učestvovale u istraživanju dokumenata procurjelih iz Mosak Fonseka.  Novinari ove redakcije došli su do podatka da je usluge agencije Mosak Fonseka koristilo i 100 građana Srbije, među kojima 18 zvučnih imena iz svijeta biznisa.

Partnerstvo sa Rusima

Neke od osoba koje se pominju u tekstu bile su pod istragama ili su optužene za krivična djela koja se tiču poslovanja u offshoreu. Drugi su, međutim, koristili ove firme u zakonitim okvirima.

KRIK je objavio da je biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznijet dio novca iz Srbije na Kipar, kao i da je Vuk Hamović Drakulićev poslovni partner.  U vezi sa kiparskim of šor firmama pominje se i Slobodan Anđić, koji je prema pisanju medija kum bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

zoran

Zoran Drakulić

Sa kiparskim ofšor firmama i Srbijom povezan je i ruski novac i ruski biznismeni. Baza otkriva imena olgarha Igora Rotenberga, srbijanskog biznismena Milana Popovića koji je ušao u partnerstvo sa Konstantinom Malofejevim, ruskim tajkunom koji je, kako KRIK navodi,  blizak Vladimiru Putinu. Rotenbergov otac i Malofejev nalaze se na listi lica kojima je EU uvela sankcije.

Biznismeni na listi

U dokumentima se nalazi i Igor Sabo, kontroverzni srbijanski biznismen koji je zbog finansijskih malevrzacija bio i u pritvoru, zatim Vojin Lazarević je posredstvom svoje kompanije „Rudnap Group“ 2007. kupio ofšor firmu "Giralia Resources Limited“ sa Sejšela, prenosi Blic.

U arhivama se pojavljuje i biznismen Predrag Lučić, vlasnik „Lučić Invest“ i „Panonke“,  kao i Ljiljana Mišković, supruga Miroslava Miškovića kome se sudi za malverzacije sa putarskim preduzećima. Ljiljana Mišković se tokom 2014. godine dopisivala sa agentima „Mossack Fonseca“ kako bi joj otvorili kompaniju koja bi se bavila investicijama niskog rizika.

Jedan od najbogatijih srbijanskih biznismena Filip Cepter, prema podacima iz baze ICIJ-a, sarađivao je sa sumnjivim advokatom i trgovcem naftom Alainom Biondom iz Švicarske.

cepter

Filip Cepter

U analizi dokumenata procurjelih iz baze panamske firme pominju se još i Srđan Šaper, Miodrag Kostić, Vladimir Delić biznismen koji je zajedno sa ocem gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Borislavom učestvovao u nekim privatizacijama u Srbiji.

Pretraga još traje

Panama papiri otkrivaju i imena pilota Slobodana Stričevića i Đorđa Jovanovića, koji posjeduju privatnu kompaniju „Prince Aviation“ u Beogradu, kao i bivšeg pilota JAT-a Vladimira Banjca. Pominje se i firma Železara Smederevo koja je 2013. godine potpisala ugovor o saradnji sa jednom of šor kompanijom.

maxresdefault

Roksanda Ilinčić

Među imenima su i modna dizajnerka Roksanda Ilinčić, koja je nekad posjedovala ofšor kompaniju, kao i fudbaler Darko Kovačević, čije se ime pojavljuje u vrijeme dok je u sezoni 2006/7 igrao u Španiji.

kovacevic

Darko Kovačević

Bojana Jovanović, novinarka KRIK-a rekla je za Blic da na spisku za sada nema ni jednog političara ali da pretraga i dalje traje budući da se radi više od 11 miliona dokumenata.

- Stoga nije isključeno da ćemo naići i na nekog sa političke scene - rekla je za "Blic" novinarka KRIK-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.