REGION

VUČIĆ: Osuđujem svakog Srbina zločinca

Intervju za B92

Onasa

5.4.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć u intervjuu B92 da osuđuje svakog Srbina koji je zločinac i da "nema milosti prema bilo kome“ ko je počinio bilo kakav ratni zločin.  

Vučić je istakao da nijedan zločinac ili potencijalni zločinac nije imao podršku države Srbije.

Važno je da mi svoje ljude osudimo, da drugi vide kakav je naš odnos prema tome, rekao je on.

Podsjetio je da u Haškom tribunalu nema nijednog Hrvata osuđenog za zločine u akcijama “Bljesak” i “Oluja”, a niko nije kažnjen ni zbog odsječenih srpskih glava tokom rata u Bosni i Hercegovini.

On je, u emisiji u kojoj su gostovali i osnivač regionalne incijative za pomirenje (REKOM) i novinar nedjeljnika "Vreme" i bivši dopisnik Tanjuga iz Brisela Dejan Anastasijević, podsjetio da je otišao u Srebrenicu i pognuo glavu pred nevinim žrtvama, pa da zati traži i poštivanje prema srpskim žrtvama.

Vučić je rekao da je svjestan da su i Srbi činili zločine nad drugima i da da je bolje da to prihvatimo, jer ćemo "biti zdraviji kao narod“.

“Siguran sam da će mnogo vode Savom i Dunavom proteći da bi Hrvatska razumjela kakav je zločin bila Oluja, isto i u BiH, ali moramo da pokažemo i šta su Srbi radili drugima”, konstatovao je on. On je poručio da Srbija ne smije da se smieje tuđim žrtvama, "jer to znači da nam ni do naših žrtava nije stalo“ i upozorio da se u BiH i Hrvatskoj stalno govori o broju žrtava, što je Srbiji zabranjeno. Zbog toga će, kako je naglasio, najvažnija ideja koju podržava da žrtve imaju svoje ime i prezime, i da se u tome ne pravi razlika oko nacionalnosti. Sve što mogu uraditi u vezi s tim, uradiću, ali neću da predstavljam žrtve ni manjim ni većim nego što jesu,poručio je Vučić.  

Ocijenio je da neki drugi narodi na ovom prostoru "sanjaju ludačke snove o osvetama“, ali da hoće da Srbi to ne čine, da se izbori da "neka nova djeca“ ne čine ono što je on kao klinac sanjao, jer su mu ustaše u Drugom svjetskom ratu pobile gotovo čitavu porodicu u Bugojnu.

Zato je moja molba mladim ljudima, klincima: Kao boga vas molim poštujte svoju strast, ali ajde da stvari uravnotežimo na racionalnom novou, strast će nas samo odvesti na stranputicu, istakao je Vučić.

On je ocijenio da ekstremizam na Zapadnom Balkanu jača i to nikako nije dobra vijest.

“Gledali smo vijesti proteklih dana i kao da smo se vratili u neko vrijeme od prije 20, 30 godina. Ta vrsta ekstremističkih stavova vrši jasan pritisak na sve vlade u regionu. To je veoma loše”, istakao je Vučić.

Srbija ne želi, istakao je Vučić, ni na koji način da pravi bilo kakve kompromise sa ekstremističkim idejama i njima želi da se suprostavi.

Vučić je ocijenio da je za Srbiju važan dubinski odnos sa BiH, a na širem planu svakako sa Hrvatskom i Albanijom.

On je najavio da će, ako pobijedi na izborima, uputiti zahtjev predsjedniku i potpredsjedniku hrvatske Vlade da se susretnu i otvoreno razgovaraju o svemu, a da "ne bira vrijeme ni mesto“.        

Želimo dobre i prijateljske odnose sa Hrvatskom, hoću uvijek da razgovaram sa njima, rekao je Vučić.

On je podsjetio da je Hrvatska u akciji "Oluja“ 1995. godine napravila najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, da još ima tajne optužnice protiv Srba,a da i dalje Srbiji postavlja neke uslove koji su nemogući.

Vučić je rekao i da se hrvatskim ulicama šetaju crnokošuljaši, što je u Srbiji nemoguće, jer u Srbiji "fašizam nikad neće da uspije“ Na pitanje o članstvu u NATO, Vučić je odgovorio da taj uslov Srbiji nikad niko nije postavio na putu evrointegracija, i da Beograd, pored vojne neutralnosti, želi dobre odnose sa svima.

Šta je smisao nekih koji to kritikuju? Ja neću da imam loše odnose sa NATO. Postavljam pitanje tim usijanim glavama - jel hoćete opet da ratujemo, naveo je on.        

Vučić je rekao da je, za razliku od tih, koji "nisu smeli da kažu da je 1999. godine bila NATO agresija, nego su izmišljali neke eufemizme“, on to otvoreno  govorio i govori.

Upitan o tome da li izbjegava televizijske predizborne duele, on je konstatovao da nema problema sa tim, mada da ne zna koga bi od predstavnika opozicije izabrao, "a da ide sa njih šest, ne priliči“, ali da će naći način da to ne izbjegne.

Vučić je rekao da je neki medij, koga nije imenovao, "organizovao takvo nešto“ i da misli da će do kraja kampanje doći do takvog duela.

Ubijeđen sam da imam ozbiljnije argumente, ocijenio je on.  Vučić je ocijenio da pred Srbijom nije lako vrijeme, ali da misli da je najteži period prošao.

Konstatovao da se većini građana riječi koje je izgovorio u emisiji nisu dopale, i da bi bilo zanimljivije da je opsovao Anastasijevića i Kandić, ali i da je srećan što su se usaglasili da mogu da razgovaraju na pristojan način.

Premijer Srbije je poručio mladim ljudima da vode računa o svojoj budućnosti i da moraju da razmisle kakvu Srbiju žele u budućnosti. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.