REGION

UKRADENI DOKAZI SUPERTAJNE ISTRAGE Novac i zlato oteti iz sefa u zgradi MUP-a pripadali su peruanskom narkokartelu?

Novi detalji pljačke u Zagrebu

Autor:(Am.K.)

6.4.2016

Oko dva kilograma zlata i 280.000 eura koji su provalnici tokom noći s nedjelje na ponedjeljak ukrali iz sefa u sjedištu kriminalističke policije u Heinzelovoj u Zagrebu, istražitelji i pripadnici USKOK-a povezivali su s velikom operacijom pranja novca peruanskog narkokartela.

Insajderske informacije

Premda je novac službeno zaplijenjen u rutinskoj zasjedi mobilne cestovne jedinice Kobri 14. u februaru ove godine, priča je puno kompliciranija s obzirom na to da se radi o jednom od najvećih slučajeva na kojem trenutno rade hrvatska policija, DORH, Porezna uprava i Ured za sprečavanje pranja novca, a sumnja se da se radi o malverzacijama teškim nekoliko stotina miliona maraka.  

Sve to pokazuje da se provalnici u Heinzelovoj sasvim sigurno nisu zatekli bez insajderskih informacija o tome da se u sefu načelnika službe organiziranog kriminaliteta Željka Dolačkog nalazi vrijedan plijen.

Naime, zapljena potječe od 14. februara ove godine, kada su Kobre zaustavile vozilo u kojem je bio Antonio I.

U vozilu se nalazilo spomenutih 280.000 eura u gotovini te jedna zlatna poluga s natpisom “Credit Suisse 1 kg gold 999,9” te još osam zlatnih listića - dva velika i šest manjih.

Uz potvrdu o oduzimanju predmeta, novac i zlato su pohranjeni u sefu načelnika u Heinzelovoj, a Antonio I . je ubrzo donio potvrdu prema kojoj je novac potekao od legalne prodaje njegove kuće izvjesnom Mili Ž. Također je rekao da je zlato kupio od tvrtke Sedatus INT, čije je sjedište pokraj njegove kuće.

Policajci su odlučili zadržati zlato i novac dok se detaljno ne provjeri njegovo porijeklo - to je barem bila službena verzija.

Naime, prema svemu sudeći, policajci kod Antonija I. zlato i novac nisu pronašli slučajno, nego su to napravili u sklopu velike akcije koja je ubrzo trebala biti finalizirana, a u kojoj je jedan od osumnjičenika P. I. (59), otac Antonija I.

Riječ je o slučaju o kojem su mediji već izvještavali, a na osnovi poreznih nadzora koji su provedeni 2013. nad nizom manje poznatih hrvatskih tvrtki zbog sumnje da se bave organiziranim pranjem novca, i to tako da fiktivno otkupljuju zlato.

Naime, Porezna uprava je 2013. detektirala da u Hrvatsku dolaze velike svote novca preko italijanskih tvrtki Italpreziosi i JM Gold, a novac je uplaćivan na račune niza hrvatskih firmi kako bi one njime kupovale zlato.

Prenošenje novca

Međutim, Porezna uprava je osporila tu kupnju jer se provjerama nije uspjelo dokazati da je zlato zaista kupljeno. Također, međunarodnim provjerama utvrđeno je da novac u italijansku tvrtku Italpreziosi stiže iz peruanske rudarske kompanije CIA Minera Aurifera Santa Rosa u vlasništvu porodice Sanchez - Perades, koju američka DEA istražuje zbog sumnji da se bavi proizvodnjom kokaina.

Jedna od hrvatskih firmi kojoj su italijanske firme uplaćivale milionske iznose upravo je Sedatus, od kojeg je, prema vlastitim tvrdnjama, Antonio I. kupio svoja dva kilograma zlata.

No, to nije sve. Naime, Antonijev otac P. I. također se našao pod istragom nakon što je Porezna uprava otkrila da se veliki iznosi novca, nakon što stignu na račun Sedatusa, uplaćuju na račune privatnih osoba koje onda za njih otkupljuju zlato, između ostalog i na račun P. I.

Premda je riječ o osobi koja radi za plaću od 2.500 kuna, on i još jedan nezaposleni muškarac proteklih su godina navodno na račun dobili nevjerojatnih 76 miliona kuna, što USKOK smatra paravanom za pranje novca.

Navodno je slijedom toga u pripremi bilo i hapšenje desetak osoba zbog sumnji na organizirani kriminal, te su im trebali biti blokirani računi.

Upravo zbog sumnji na ova vrlo složena krivična djela policajci su oklijevali Antoniju I. vratiti novac i zlato iako je tvrdio da ima valjane papire.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.