REGION

POČELA PREDIZBORNA ŠUTNJA U SRBIJI: U nedjelju drugi vanredni izbori u dvije godine

SNS premijera Vučića po anketama favorit za pobjedu

(Al. Ti.)

22.4.2016

U Srbiji je u ponoć počela predizborna šutnja uoči vanrednih parlamentarnih izbora u nedjelju, 24. aprila, kad će istovremeno biti održani i pokrajinski izbori za skupštinu Vojvodine, te lokalni izbori za vijećnike općina i gradova.

Izborna šutnja trajat će do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 20 sati, printano je 6.771.497 glasačkih listića, a građani će se na biralištima opredjeljivati za 20 lista stranaka, koalicija, političkih skupina i udruga na kojima je za 250 zastupničkih mjesta ukupno 3.270 kandidata.

Za 120 zastupnika Skupštine Vojvodine bori se 15 lista.

Na Kosovu će glasanje biti organizirano na 90 biračkih mjesta, a dan ranije, u subotu, državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD-u glasat će od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu, dok će u europskim zemljama i državama regije, glasovati također u nedjelju.

Krajnji rok za službene rezultate izbora je 28. april u 20 sati, a za raspodjelu zastupničkih mandata 8. maja, dok prva sjednica novog saziva parlamenta treba biti održana najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Zakonski rok za formiranje nove vlade je 90 dana od konstituiranja parlamenta.

Izbore će, kako se očekuje, pratiti više od 1.800 domaćih i stranih posmatrača.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji drugi su unazad posljednje dvije godine  kada je, također nakon vanrednih izbora, formirana sadašnja vlada koju predvodi koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) premijera Aleksandra Vučića, a pobjedu Vučićevih naprednjaka predviđaju i sve dosadašnje ankete i ispitivanja javnog mišljenja objavljena u Srbiji prije početka izborne šutnje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.