REGION

Bivši imam iz Bara poginuo u Siriji boreći se za Islamsku državu

Visoko kotirao u Islamskoj zajednici Crne Gore

Fena

22.4.2016

Bivši imam iz Bara Adem Mustafić peti je crnogorski državljanin koji je poginuo na ratištu u Siriji boreći se na strani Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

U odnosu na prethodne slučajeve odlaska u redove IDIL-a državljana Crne Gore, Adem Mustafić je, kako je Radiju Slobodne Europe (RSE) potvrđeno iz Islamske zajednice Bara, visoko kotirao u Islamskoj zajednici Crne Gore.

Mustafić je bio deset godina imam Islamske zajednice u Podgradskoj džamiji u Baru, a prije tri godine napustio je Islamsku zajednicu i pridružio se militantnoj Islamskoj državi Iraka i Levanta.

adem-620x0

Mustafić peti crnogorski državljanin koji je poginuo u Siriji

Kako je za RSE potvrdio glavni imam Islamske zajednice Bara Mujdin ef. Milaimi, Mustafić je prije tri godine napustio Islamsku zajednicu, a potom preko mreža IDIL-a otišao u Siriju. On kaže kako Islamska zajednica čini velike napore da odvrati mlade ljude od pogrešnog puta u čemu ima dosta uspjeha. Ipak, prema njegovim riječima, na pojedince nije moguće uticati.

Mustafić je peti državljanin Crne Gore za koga je zvanično potvrđeno da je poginuo boreći se u redovima IDIL-a. Za sada nije poznato koliko crnogorskih državljana ratuje na strani Islamske države. Zvanične i nezvanične procjene se kreću od par desetina do više desetina građana muslimanske vjeroispovjesti.

Za mnoge, za koje se zna da su krenuli put Sirije, nema informacija da li su živi.

Inače, Skupština Crne Gore je 2015. godine usvojila izmjene Kaznenog zakonika, kojima se predviđaju zatvorske kazne od dvije do deset godina, za sve koji regrutuju i pripremaju pojedince ili grupe za učešće na stranim ratištima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.