REGION

Slovenski istospolni parovi mogu na obiteljsko bolovanje ali ne i usvajati djecu

Novi je zakon nešto liberalniji od prvog

Fena

22.4.2016

Slovenski parlament donio je u petak zakon po kojem će istospolni parovi moći koristiti plaćeno bolovanje kako bi skrbili za bolesnog partnera te jedan od drugog nasljeđivati, no neće moći usvajati djecu niti koristiti medicinsku potpomognutu oplodnju na trošak javnog zdravstva, što je omogućeno bračnim i izvanbračnim partnerima.

Zakon koji je parlament prihvatio s 54 glasa za i 15 protiv je svojevrsni kompromis, nakon što je izjednačavanje prava istospolnih i hetero parova dvaput u posljednjih nekoliko godina odbačeno na referendumu.

Novi je zakon nešto liberalniji od prvog koji je prije devet godina donijela tadašnja konzervativna većina i trebao bi na jesen stupiti na snagu.

Kompromisnim rješenjem nisu u cijelosti zadovoljne ni gay udruge niti udruge bliske Katoličkoj crkvi koje se protive redefiniciji obitelji kao zajednice muškarca i žene.

Novi zakon predložio je zastupnik Jani Moederndorfer, nekoć član stranke ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, kasnije zastupnik bivše premijerke Alenke Bratušek, a sada nezavisni parlamentarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.