REGION

POLITIČKA PREVIRANJA U HRVATSKOJ Jedan od osnivača HDZ-a, Hrvoje Burić, napustio stranku

Nakon 26 godina stranačke pripadnosti

J.K.

16.5.2016

Dok sukobi u vladajućoj hrvatskoj koaliciji postaju sve otvoreniji, nezadovoljstvo buja i u najvećoj stranci – HDZ-u Tomislava Karamarka, pa je nju nakon 26 godina odlučio da napusti jedan od njenih osnivača, riječki HDZ-ovac Hrvoje Burić.

On je pismo o napuštanju stranke poslao jučer šefu HDZ Rijeka Lucijanu Vukeliću.

Burić je, inače, slovio kao jedan od najaktivnijih HDZ-ovaca u Rijeci, a na posljednjim izborima u toj SDP-ovoj centrali uspio je da uđe s Vojkom Obersnelom u drugi krug izbora za gradonačelnika, piše Jutarnji list.

U objašnjenju o napuštanju stranke nakon 26 godina, Burić je istakao da je to puno godina kroz koje je sazrio, i kao osoba i kao političar.

Dozlogrdilo mu je, kaže, da stoji iza neverodostojnosti i neefikasnosti stranke kojoj je, kako ističe, svojim djelovanjem u Rijeci dao više nego što je to zaslužila.

Navodi i da odluku nije donio preko noći, ali da kada je odlučio, nije, kako kaže, imao mnogo dilema.

“Trenutna kriza u HDZ-u nije moj osnovni i prvi motiv, ali mi potvrđuje da sam odlučio ispravno. Tim više što u HDZ-u nikad nisam bio foteljaš niti sam od stranke očekivao ulaznicu za lagodan život. I moji politički istomišljenici, ali i moji politički suparnici znaju da sam jedan od najglasnijih i najaktivnijih članova opozicije u Gradskom vijeću Rijeke”, naveo je.

On je kaže šokiran skandalom oko je izbio zbog ugovora koji Karmarkova supruga Ana ima sa glavnim lobistom Mola Josipom Petrovićem.

“Smatram da je zbog tog slučaja trebalo da se sastane Predsjedništvo stranke i donese odluku šta i kako dalje s MOL-om. Je li to odluka jednog čovjeka – predsjednika stranke ili je to stav Predsedništva? Oni su deinstitucionalizovani HDZ”, rekao je jedan od osnivača HDZ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.