REGION

SLOVENIJA Ukinut pritvor ljekaru optuženom za eutanaziju šest pacijenata

Optužen za ubistvo iz niskih pobuda

Srna

19.5.2016

Okružni sud u Ljubljani ukinuo je jednogodišnji pritvor ljekaru Ivanu Radanu koji je optužen za eutanaziju šest pacijenata, jer je sudski vještak odbrane osporio nalaz prvog sudskog vještačenja.

Radan je pušten na slobodu do izricanja presude. On je u međuvremenu otpušten s neurološke klinike Kliničkog bolničkog centra u LJubljani gdje je godinama brinuo o najtežim bolesnicima, a ostao je i bez odobrenja za rad.

Tužilaštvo je Radana optužilo za ubistvo iz niskih pobuda, a dug pritvor je obrazložen je obrazložen opasnošću od ponavljanja krivičnog djela.

Odluku da bude pušten na slobodu sud je donio nakon što je nalaz sudskog vještaka - kliničkog psihologa, osporio vještak kojeg je predložila odbrana.

Postupke Radana s bolesnicima i nevjericu da je obavljao eutanazije pred sudom je osporila  i jedna od medicinskih sestara na odjeljenju.

Radan je optužen za ubistvo šest pacijenata i njihovo neovlašteno snimanje nakon smrti, falsifikovanje medicinske dokumentacije, ali i za izdavanje različitih lijekova visoke vrijednosti bez recepta.

Tužilac Katarina Bergant najavila je da će nakon današnje odluke suda izmijeniti i ublažiti optužnicu protiv Radana.

Radan je uhapšen u maju prošle godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.