REGION

PRIŠTINA Thaci podržao odluku o vraćanju imovine Visokim Dečanima

Država gdje se sudske odluke poštuju

J.K.

21.5.2016

Predsjednik Kosova Hashim Thaci podržao je odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

On je naglasio da je ta odluka zasnovana na Ustavu Kosova i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

"Odluka Ustavnog suda oko crkvene imovine u Dečanu je zasnovana na Ustavu države (Kosova) i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Kosovo je pravna država gdje se sudske odluke poštuju. Imovina je neprikosnovena kome god da pripada", naveo je Thaci na Facebooku reagujući na zahtjev da se zbog te odluke smijeni predsjednica Ustavnog suda Arte Hajrizi. 

Saopšteno je da je Ustavni sud Kosova odlučio da prihvati zahtjev manastira Visoki Dečani i da proglasi ništavnom odluku posebnog vijeća Vrhovnog suda Kosova, jer su tom odlukom prekršen Član 31. Ustava Kosova i Član 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, prenosi B92.

"Sud je utvrdio da su dvije odluke Žalbenog vijeća Posebne komore Vrhovnog suda Kosova o pitanjima koja se odnose na Kosovsku agenciju za privatizaciju od 12. juna 2015. godine, br. AC-I-13-0008 i br. AC-I-13-0009, ništave, i da su dvije odluke Specijalizovanog vijeća o imovinskim pitanjima Posebne komore Vrhovnog suda o pitanjima koja se odnose na Kosovsku agenciju za privatizaciju od 27. decembra 2012. godine, br. SCC-08-0226 i br. SCC-08-0227, konačne i obavezujuće, i kao takve Res Iudicata (presuđena stvar)", piše u saopštenju Ustavnog suda Kosova. 

Zbog te odluke reagovali su članovu udrženja istoričara "Alji Hadri" iz Dečana, koji su protestovali zahtjevajući ostavku predsjednice Ustavnog suda Kosova Arte Hajrizi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.