REGION

Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU?

Zvanične potvrde ove informacije još nema

J.K.

26.5.2016

Hrvatska je dala pismenu saglasnost da se Srbiji otvori pregovaračko poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Ona je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori sljedećeg mjeseca.

Zvanične potvrde ove informacije još nema, ali su novinari dobili poziv za brifing kod komesara Johannesa Hahna, koji će, kako je navedeno, dati  "pregled situacije povodom pristupnih pregovora Srbije". U Evropskoj komisiji su rekli da će komesar Hahn "imati dobru vijest za Srbiju".

Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu, Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Predsjedavjuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da postigne konsenzus zemalja članica, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. maja da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije, prenosi Tanjug.

Neke zemlje članice, posebno Njemačka, insistirale su da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsjećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susjede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu dio evropskog zakonodavstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.