REGION

ZBOGOM VALTERE Sahranjen velikan jugoslovenskog glumišta, Velimir Bata Živojinović

Oproštaj od legendarnog glumca

J.K.

26.5.2016

14:30 Velimir Bata Živojinović sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju.

Reditelj Radoš Bajić održao je govor pored Batinog groba.

"Veliki dobri čovječe. Vijest me je zatekla na snimanju... Preplanuli seljak je zaustavio traktor i rekao snimajte koliko hoćete, ništa vam ne vrijedi, Bata je sinoć preminuo. Vijest "Valter nas je napustio prelomila se do Kine". Skamenjeni mukom, nijemi pred tvojim grandioznim dijelom, postiđeni pred tvojom dobrotom su milioni od nas. Ko će nas čuvati? Kako da nastavimo kad tebe nema? Ko će nas gurati u kadar da ne rasipamo glumu kako si govorio. Svuda i na svakom mjestu čekaće nas čudo neviđeno - po jedna tvoja uloga. Odlaziš u legendu dragi moj učitelju. Gledaš nas blago nasmijan bore ti lijepo stoje i svjedoče o tome šta si prošao. Ostavljaš nas u bespuću. Nažalost, odlaziš sa žalošću. Ostavio si sve svojim dragim djeci i unucima i Luli s kojim si pjevao u duetu. Toliko si nam ostavio, a šta je tebi Srbija vratila?! Svako ima pravo kad odlazi da mu najmiliji budu pored postelje. Šta je Bata zgriješio da to ne bude ispunjeno. Nadam se da će neko biti kuražan da odgovori u ime pravde", rekao je reditelj.

Glumica Radmila Živković također je održala govor, prenosi Kurir.

13:47 Sahrana legendarnog glumca Velimira Bate Živojinovića počela je danas u 13 sati u Aleji zaslužnih građana, na Novom Groblju.

Na Novo groblje su prije 13 sati stigli članovi njegove porodice i prijatelji, a polako pristižu i poznate ličnosti, kolege, glumci, političari...

Sahrani prisustvuju brojne kolege, među kojima su glumica Mira Banjac, Milorad Mandić Manda, Lazar Ristovski, Gorica Popović, Jelena Žigon, Vesna Trivalić, reditelj Lordan Zafranović, Radoš Bajić, Rale Zelenović, Boda Ninković...

Na sahrani su i Lepa Brena, Boba Živojinović, kao i lider SRS Vojislav Šešelj, prenosi Blic.

sahrana2

Foto: Rajko Ristić / RAS Srbija

Prije sahrane u Skupštini grada održana je komemoracija. Na komemoraciji su se okupili brojni članovi porodice, prijatelji i javne ličnosti, a govorili su Vanja Bulić, kritičar Božidar Zečević, Batin drug iz djetinjstva, Strahinja Straja Rodić i glumac Lazar Ristovski.

U punom Domu sindikata jučer je također održana komemoracija SPS Bati Živojinoviću, kao njihovom članu. Skupu je prisustvovala porodica velikana, ali i predsjednik stranke Ivica Dačić kao i mnogi drugi članovi.

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović (83) preminuo je u nedjelju, 22. maja, u Beogradu.

sahrana

Foto: Rajko Ristić / RAS Srbija

Bio je jugoslovenski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Na filmskom platnu debitovao je 1955. godine u filmu "Pjesma sa Kumbare".

Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija.

Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika.


     

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.