REGION

ĐUKANOVIĆ: Svoju budućnost nećemo dati Moskvi

Zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a u Tirani

J.K.

30.5.2016

Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je da Podgorica ima tradicionalno dobre odnose s Rusijom, ali da to ne znači da će “svoju budućnost dati Moskvi“.

"Mi želimo da preuzmemo odgovornost za našu budućnost i da budemo član Evropske unije", odgovorio je crnogorski premijer na pitanje novinara o ekonomskim odnosima i uticaju Rusije na Crnu Goru, koja je nedavno potpisala protokol o članstvu u NATO-u, čemu se Rusija otvoreno protivila.

Đukanović je rekao da su "procesi integracije u EU i NATO nerazdvojni", prenosi Tanjug. 

"Crna Gora će nastaviti proces reformi kako bi napredovala ka evropskoj budućnosti. Crna Gora je jedina zemlja u kojoj nije bilo rata nakon raspada bivše Jugoslavije i želimo da nam i budućnost bude takva", rekao je Đukanović, prenijela je agencija ATA. 

Crna Gora teži NATO-u i ima jasnu viziju o svom doprinosu stabilnosti i sigurnosti, naveo je Đukanović i dodao: 

"Članstvo u NATO ima veliki značaj i mogu pouzdano da potvrdim da se Crna Gora nalazi na putu evroatlantskih struktura a potom i na putu ka Evropskoj uniji." 

Za Đukanovića je NATO garancija stabilnosti na Balkanu i u zemljama regiona. 

O odnosima sa susjednom Albanijom, Đukanović je rekao da dvije države imaju "veoma dobru saradnju". 

Albanski premijer Edi Rama rekao je ranije da će puna integracija Balkana u NATO biti strateška i vitalna investicija. 

"To bi ujedno bio i najočigledniji odgovor kako na geopolitičke ambicije drugih aktera u regionu, tako i na rizike i kontinuirane prijetnje koje stižu sa Bliskog istoka i Sjeverne Afrike", rekao je Rama. 

Ocjenivši da je članstvo Albanije u NATO postavilo temelje za budućnost te zemlje, Rama je rekao da Tirana podržava članstvo Crne Gore i Makedonije u Alijansi. 

Parlamentarna skupština NATO, koja danas završava trodnevno proljećno zasjedanje u Tirani, zatražila je od zemalja članica da se suprotstave vojnoj odlučnosti Rusije i da bolje podijele teret zajedničke odbrane. 

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO američki advokat Majkl Tarner rekao da "agresivnost Rusije ima cijenu" i pozvao evropske partnere da povećaju budžetske izdatke predviđene za odbranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.