REGION

ZAGREB Počinje suđenje Milanu Martiću

Pred Županijskim sudom

Onasa

31.5.2016

Pred Županijskim sudom u Zagrebu danas treba da počne suđenje u odsustvu bivšem ratnom vođi pobunjenih Srba Milanu Martiću, koji u Estoniji izdržava 35-godišnju kaznu zatvora zbog granatiranja Zagreba.

On je zajedno s bivšim komandantom vojske samoproglašene RSK Milanom Čeleketićem, koji živi u Vojvodini, optužen za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog u maju 1995. godine, odnosno Čeleketić i za raketiranje Zagreba.

Obojica su nedostupna hrvatskom pravosuđu, pa će im se suditi u odsustvu, a suđenje vodi sudija Tomislav Juriša.

Prema optužnici, Martić i Čeleketić odgovorni su za raketni napad na Zagreb, Jastrebarsko i Karlovac u kojem je u maju 1995. poginulo sedam civila, dok ih je 218 ranjeno.

Budući da je Martić u Hagu osuđen zbog raketiranja Zagreba, njemu će se suditi samo za raketni napad na Karlovac i Jastrebarsko.

U napadu na Zagreb ubijeno je sedmoro civila, dok u napadima na Karlovac i Jastrebarsko nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Jedan od krunskih dokaza protiv Martića i Čeleketića su njihove izjave objavljene na televiziji, u kojima su rekli da su oni izdali naredbu za raketiranje i da će to učiniti ponovo.

Martićevo javno hvalisanje da je lično naredio granatiranje Zagreba kao odmazdu za hrvatsku akciju "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji bio je krunski dokaz i na suđenju u Hagu.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.