REGION

KOVAČ: Hrvatska osigurala da njeni zahtjevi uđu u pregovarački proces Srbije i EU

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova

Onasa

31.5.2016

Hrvatska je osigurala da njeni zahtjevi uđu u pregovarački proces Srbije i Evropske unije, rekao je danas u Pravecu hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač.

"Hrvatska zaista smije biti zadovoljna svojim postignućima. Uspjelo nam je osigurati da u pregovarački proces Srbije budu ugrađeni naši legitimni zahtjevi koji su hrvatskoj javnosti poznati: puna suradnja Srbije s Haškim sudom, puna primjena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i isto tako cilj izbjegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina", rekao je Kovač u izjavi za hrvatske novinare na margini sastanka ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

"To smo uspjeli osigurati da bude ugrađeno u pregovarački proces Srbije. Bez tih spomenutih definiranih kriterija nema napretka na tom planu", istaknuo je.

"Zato će Hrvatska dozvoliti da se sada i pristupi definisanju mjerila, prelaznih mjerila za poglavlja 23 i 24" u pregovorima sa Srbijom, kazao je ministar.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava, a poglavlje 24 na pravdu, slobodu i sigurnost.

Kovač je pojasnio da je u ovom trenutku riječ o razgovorima o oblikovanju mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Treba najprije definisati mjerila", kazao je.

Na pitanje koliko bi to moglo trajati, Kovač je kazao kako bi to moglo biti moguće do kraja juna.

"Ako svi budu brzi, ako sve ovo što smo rekli bude integrisano, moguće je do kraja juna. Ne ovisi o nama. Mi smo već u Evropskoj uniji", kazao je.

Ministar je na kraju zahvalio Europskoj komisiji, povjereniku za proširenje Johanesu Hahnu i nizozemskom predsjedništvu EU-a na saradnji u rješavanju ovog pitanja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.