REGION

Srbiju na putu ka EU koči Rusija, a ne Hrvatska

Diplomatski izvori u Briselu i Beogradu

Redakcija

2.6.2016

Srbiju na putu ka EU koči velika bliskost sa Rusijom, ne hrvatski zahtjevi, rečeno je za Danas u diplomatskim izvorima u Briselu i Beogradu.

Iako je zeleno svjetlo Hrvatske za otvaranje poglavlja 23 dobra vijest, to nikako neće umanjiti zahtjeve Zagreba, ali i ostalih zemalja članica EU za njihovo ispunjavanje.

Oni dodaju da je pred Srbijom i dalje niz otvorenih pitanja koje Hrvatska, Bugarska, Rumunija, ali i baltičke zemlje, kada je riječ o ostalim poglavljima mogu stavljati na dnevni red tokom procesa pregovora i usporavati ga.

Sagovonici Danasa navode primjer Crne Gore koje veoma brzo otvara poglavlja, i navode da je u njoj potpuno drgačiji politički stav, jer se Podgorica distancirala od Moskve, uvela sankcije Rusiji, i samim tim sebi omogućila brzo otvaranje vrata i EU i NATO. Danas je u Briselu je postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Hrvatska se saglasila sa tim, kao posljednja od 28 zemalja članica, koje su to prethodno učinile. To zapravo znači da Zagreb više ne blokira Beograd na putu ka EU.

"Ambasador Hrvatske je na početku sastanka dostavio pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja, a nakon toga postignut je dogovor ambasadora 28 članica da otvore poglavlje u pregovorima sa Srbijom", rekao je portparol zadužen za ekonomska, financijska pitanja i vanjske poslove Vijeća EU Francois Hed nakon sjednice Komiteta stalnih predstavnika (COREPER).

Josip Juratović, poslanik njemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, kaže za Danas da mu je izrazito drago što se Hrvatska saglasila da bude otvoreno poglavlje 23 u pregovorima Srbije sa EU.

"Donošenjem odluka da se otvori poglavlje 23 govori o tome da je došlo do formulacije prihvatljive svim stranama kojim su hrvatski uvjeti uvršteni u pregovarački proces, čime je Hrvatska vlada prihvatila činjenicu da će otvaranjem poglavlja lakše riješiti otvorena pitanja sa Srbijom", ističe naš sagovornik.

Juratović, koji je u ponedjeljak u Beogradu razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, ukazuje da je ovim otvaranjem poglavlja Srbija "napravila veliki korak na putu integracija u EU, za koji Srbija i zemlje u regiji nemaju alternativu, a koji ujedno znači mir i prosperitet cijelog Zapadnog Balkana".

Tanja Fajon, poslanica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, navodi za Danas da "svakako" pozdravlja dogovor koji je sa Hrvatskom postignut.

“Evropska unija ne bi nikada smjela da bude poligon koji se koristi za rešavanje bilateralnih pitanja ili nerešenih pitanja iz prošlosti. To je u neku ruku i odraz nerazumevanja ideje EU. Mislim da svi težimo ka ujedinjenju, slozi i solidarnosti, ne ka naglašavanju razlika i nadmoći. Voljela bih da se poglavlje 23 što prije otvori i da Srbija snažnim korakom zakorača prema usvajanju pravne tekovine na ovom području. Mislim da je apsolutno logično i više nego jasno da je kako Evropi tako i regionu Zapadnog Balkana potrebna jaka i uspješna Srbija, gdje vladaju pravo i zakonje i gdje se poštuju temeljna ljudska prava. Zbog toga sam ubijeđena da Srbiju treba na tom putu podržati, a ne sputavati“, konstatuje Fajon.

Ona naglašava da je kao izvjestilac iz sjenke svoje političke grupe u EP nastaviti da djeluje "u pravcu da se ubrza put Srbije prema EU, međutim ponavljam da u velikoj mjeri to zavisi i od dinamike kojom Srbija provodi reforme i unapređuje zakone".

Knut Fleckenstein, član vanjskopolitičkog odbora EP, takođe podržava otvaranje poglavlja. On podsjeća za Danas da su poglavlja 23 i 24 "veoma važna za cijeli proces pridruživanja EU, pa je potrebno da budu otvorena na početku pregovora".

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.