REGION

ZAGREB Ponovo rasprava o presudi protiv Branimira Glavaša

Dvodnevno zasjedanje

Srna

2.6.2016

Vrhovni sud Hrvatske započeo je dvodnevnu sjednicu na kojoj ponovo odlučuje o nepravosnažnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda protiv Branimira Glavaša za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, u slučajevima "Garaža" i "Selotejp", jer je Ustavni sud u januaru ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora.

Prvog dana, sudija je izvijestila o stanju spisa, dok bi sutra riječ trebalo da ima odbrana.

Glavaš, jedini od osmorice optuženih koji je danas došao na sjednicu, rekao je novinarima da, poučen dosadašnjim negativnim iskustvom, ne može da kaže da će Vrhovni sud sada postupiti drugačije.

On je naveo da je jedini ispravni put da, kada je riječ o utvrđivanju pravde, prvostepena presuda bude ukinuta, a suđenje bude ponovljeno.

Glavaš tvrdi da u njegovoj žalbi postoji mnogo detalja koji ukazuju da su neki od ubica na slobodi i da nisu obuhvaćeni krivičnim postupkom jer su im policija i Državno tužilaštvo obećali da će biti zaštićeni ako budu svjedočili onako kako od njih bude traženo.

On je na osnovu presude koju je ukinuo Ustavni sud proveo u zatvoru u BiH i Hrvatskoj više od pet godina.

Ustavni sud je utvrdio da su mu u prvostepenoj i drugostepenoj presudi povrijeđena brojna prava, poput prava na pravično suđenje i prava na obrazloženu sudsku odluku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.