REGION

ŠARENA REVOLUCIJA U MAKEDONIJI Demonstranti poručili političarima: Naša umjetnost je besplatna

Novi protesti u Skoplju

Srna

2.6.2016

Demonstranti u Skoplju tokom večerašnjih protesta nosili su uramljene slike na kojima je "iza rešetaka" rukovodstvo vladajućeg VMRO-DPMNE za koje je prethodno objavljeno da je, navodno, za svoj partijski štab naručilo više od 50 umjetničkih slika ukrajinskih i bugarskih autora.

Makedonski mediji objavili su da je jedan broj ovih autora bio angažovan i na izradi slika postavljenih u Muzeju makedonske borbe i drugim objektima u okviru projekta "Skoplje 2014".

Na glavnom transparentu koji su nosili demonstranti pisalo je "Naša umjetnost je besplatna".

Pristalice "šarene revolucije" i večeras su obojili bijelu baroknu fasadu zgrade makedonske Vlade prepoznatljivim bojama, izražavajući revolt protiv vlasti zbog projekta "Skoplje 2014".

Uz povike "Boja za Sobranje" i "Gotovo, Nikola!" demonstranti su bacili boju i na zgradu Sobranja.

Lokalni izvori objavili su da je tokom dana na saslušanje u bitoljsku policiju pozvano više od 80 građana, nevladinih aktivista i članova opozicionog SDSM, koji su učestvovali u protestima "šarene revolucije" u Bitolju.

Na večerašnjim protestima protiv odluke predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova o aboliciji državnika i političara osumnjičenih u aferi "prisluškivanje", koji su uobičajeno počeli ispred sjedišta Specijalnog javnog tužilaštva kao podrška toj instituciji, kao i sinoć učestvuje bivša holandska ambasadorka u Makedoniji Simone Filipini.

Građanski pokret "Protestujem", koji organizuje demonstracije širom Makedonije od 12. aprila, saopštio je da će ostati na ulicama do potpunog razrješenja krize.

Protesti su počeli nakon što je Ivanov potpisao ukaz o aboliciji 56 političara protiv kojih Specijalno javno tužilaštvo vodi krivične istrage u vezi sa aferom prisluškivanih razgovora, koju je lider opozicionog SDSM Zoran Zaev objelodanio prošle godine.

Demonstranti, osim potpunog ukidanja odluke o aboliciji političara, traže neopozivu ostavku Ivanova i zahtijevaju uključivanje nezavisnih predstavnika u rješavanje krize, te formiranje prelazne vlade sa zadatkom da u potpunosti sprovede reformske prioritete. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.