REGION

BEOGRAD Konstituisana Skupština, poslanici položili zakletvu

Sjednicom predsjedava najstariji poslanik

Srna

3.6.2016

Skupština Srbije konstituisana je danas nakon potvrđivanja mandata za svih 250 poslanika u novom sazivu parlamenta, poslije čega su poslanici položili zakletvu.

Poslanici su se zakleli da će "dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savjesno i vjerno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umijeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Sjednicom, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva, predsjedava najstariji poslanik 86-godišnji Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke, kome u radu pomažu po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

Potom će, poslije jednočasovne pauze, uslijediti izbor predsjednika i potpredsjednika parlamenta, a kandidat za predsjednika parlamenta je Maja Gojković. 

U Skupštinu Srbije je nakon izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je lista oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila najviše - 131 mandat.

Slijede lista oko socijalista sa 29 mandata, radikali - 22, po 16 mandata imaju liste "Dosta je bilo" i demokrate, a po 13 mandata koalicija Dveri-DSS i koalicija LDP-LSV-SDS.

Kada je riječ o manjinskim strankama, Savez vojvođanskih Mađara ima četiri mandata, po dva mandata imaju lista Muamera Zukorlića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, a po jedan mandat Zelena stranka i albanska Partija za demokratsko djelovanje.

Ovaj skupštinski saziv obilježiće povratak radikala i DSS-a u Skupštinu, a prvi put će u poslaničke klupe sjesti predstavnici Dveri, liste Muamera Zukorlića, ali i Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, koji je izabran na listi SPS-a.

U parlament ulazi i pokret "Dosta je bilo", od čijih poslanika se očekuju žestoki napadi na vlast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.