REGION

HRVATSKI MEDIJI Vlada pala, obveznice propale?

Nakon što je Tomislav Karamarko iskazao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću

Autor:(Am.K.)

7.6.2016

Nakon što je Tomislav Karamarko otvoreno iskazao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, Hrvatska je praktično ostala bez vlade, a početkom prošle sedmice propalo je izdanje evroobveznica na međunarodnom tržištu, piše portal "Indeks".

Prvi put od izlaska na međunarodna tržišta 1997. godine Hrvatska nije realizovala planirano izdanje obveznica. To je izazvalo zabrinutost za normalno funkcionisanje države, jer se hrvatski budžet konstantno "krpi" zaduživanjem, a na naplatu svake godine stižu milijarde starih dugova, konstatuje portal.

U tekstu se podsjeća da je Hrvatska planirala da se prošle sedmice zaduži za oko milijardu eura na međunarodnom tržištu izdavanjem euroobveznica, ali da su zbog nestabilne političke situacije potencijalni kupci obveznica tražili izuzetno visoku kamatu. Prema nezvaničnim informacijama, kamata na obveznice trebalo je da iznosi više od pet posto.

Dodaje se da je prošle godine u martu Hrvatska  na međunarodnom tržištu prodala obveznice u vrijednosti od 1,5 milijardi eura, uz kamatu od tri posto.

Tihomir Orešković je, kako se navodi, rekao da su zbog previsokih kamata, koje su potencijalni ulagači tražili, odustali od izdavanja obveznica i da je izdanje pomjereno za juli.

"Što se tiče refinansiranja dugova, situacija bar ove godine i nije toliko kritična, jer u julu na naplatu stiže 3,5 milijarde kuna obveznica (464 miliona eura) na domaćem tržištu. Te obveznice drže uglavnom penzijski  fondovi, tako da će se to vjerovatno bez problema ponovo refinansirati na domaćem tržištu",  ocjenjuje hrvatski portal.

Navodeći da je Orešković rekao da se punjenje budžeta odvija zadovoljavajućom dinamikom, "Indeks" precizira da je u prva tri mjeseca ove godine državni budžet imao prihode od 23,3 milijarde kuna (oko tri milijarde eura), što je otprilike na istom nivou kao i prošle godine.

Pokrenuta je i privatizacija državnog dijela imovine u nestrateškim kompanijama, pa se i tu mogu očekivati dodatni prihodi za zatvaranje dugova.

"Glavni izvor rizika za ulagače u ovom trenutku je nestabilna politička situacija, jer su ekonomski pokazatelji krenuli u pozitivnom pravcu",  zaključuje se u tekstu.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.