REGION

Island prva država koja je ratificirala protokol o pristupanju Crne Gore u NATO

Na 10. godišnjicu od kada su kao prva država priznali Crnu Goru

Srna

8.6.2016

Island je prva država koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO Vlade Crne Gore saopšteno je da je Island ratifikovao protokol danas, 10 godina nakon što je kao prva država zvanično priznao Crnu Goru - 8. juna 2006. godine.

"Diplomatski odnosi između dvije zemlje uspostavljeni su nedugo nakon toga, a Island i Crna Gora su od samog početka gradili čvrste prijateljske veze, kroz bilateralne posjete i multilateralne forume, od kojih bi posebno trebalo istaći saradnju malih evropskih država", navedeno je u saopštenju.

Iz Komunikacionog tima je ocijenjeno da ratifikacija Pristupnog protokola predstavlja još jednu potvrdu čvrstog prijateljstva Islanda i Crne Gore.

"Deset godina nakon što je jedna od najstarijih evropskih država prva priznala državu Crnu Goru, najstariji parlament na svijetu, islandski Alting, prvi je od svih zemalja članica Alijanse ratifikovao Pristupni protokol za ulazak Crne Gore u NATO", ističu u saopštenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.