REGION

SLOVENIJA Slučaj infekcije virusom zike potvrđen, ali se ne radi o odbojkašu

Ne postoji povećan rizik od širenja bolesti

J.K./ Fena

9.6.2016

14:51 U Sloveniji je nedavno potvrđen slučaj infekcije virusom zike kod osobe koja je boravila u Južnoj Americi, objavio je u četvrtak slovenski Institut za javno zdravlje, ali se ne radi o odbojkašu koji je nedavno boravio u Brazilu. Institut ocjenjuje da ne postoji povećani rizik širenja te bolesti.

"Taj slučaj ne predstavlja rizik za javno zdravlje,  a pojava virusa u našoj zemlji bila je samo pitanje vremena", izjavili su na konferenciji za novinare u Ljubljani Franc Strle i Maja Sočan, s klinike za infektivne bolesti ljubljanskog Kliničkog centra.

U Sloveniji je do sada na virus zike testirano 35 osoba, a potvrđen je samo u jednom slučaju, no takvih će slučajeva ubuduće biti više, osobito kod ljudi koji borave u zemljama pogođenim tim virusom kojeg prenose tigrasti komarci, upozorili su slovenski medicinski stručnjaci.

Medije su upozorili na to da informacijama o toj bolesti pristupaju na ozbiljan i odgovoran način, te demantirali da je osoba kod koje je pronađen virus zike slovenski odbojkaš koji se vratio s turneje po Brazilu, kako su prenijeli neki mediji.

Iako u nekim dijelovima Slovenije živi tigrasti komarac, nije riječ o vrsti koja najčešće prenosi virus u južnoameričkim državama, pa je  mogućnost "domaće" zaraze vrlo mala, navode slovenski liječnici.

Kazali su da su svi slovenski sportaši koji će sudjelovati na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru upozoreni na opasnosti i način ponašanja kako bi se rizik infekcije izbjegao odnosno sveo na minimum. Kako ističu, najvažnija zaštita i dalje je zaštita od uboda komaraca koji prenose virus, a u većini slučajeva bolest je blaga i prođe bez komplikacija te traje najviše sedam dana. 

13:10 Slovenski odbojkaš Jan Klobučar koji je nedavno s reprezentacijom gostovao u Brazilu u domovini  je zatražio pomoć zbog sumnjive infekcije, a navodno je  zaražen virusom zika, piše u četvrtak ljubljanski list "Slovenske novice" koji se poziva na dokument Instituta za javno zdravlje, no ministarstvo zdravstva ističe da sumnja u opasnu zaraznu bolest nije potvrđena.

"U spomenutom slučaju nije se radilo i infekciji zika virusom", kazala je ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc u kratkoj izjavi novinarima, dodavši da sumnja u infekciju zikom nije bila potvrđena.

Kako prenosi Hina, Institut za javno zdravlje Slovenije najavio je za danas konferenciju za novinare o spomenutom slučaju i potencijalnim rizicima za zdravlje od virusa zika kojeg prenose tigrasti komarci, a u međuvremenu je Slovenski odbojkaški savez objavio priopćenje u kojemu se navodi da je odbojkaš Klobučar dobro i da već trenira.

"Klobučar je nakon povratka iz Brazila u Sloveniju doista obolio i zatražio pomoć na infekcijskoj klinici, ali su svi dodatni nalazi na koje je upućen pokazali da nije inficiran virusom zika", naveo je Savez u priopćenju. Liječnica slovenske olimpijske reprezentacije Nada Rotovnik Kozjek izjavila je da se u pripremama slovenskih sportaša za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru rizici koje predstavlja virus zika tretira sa svom potrebnom ozbiljnošću.

Po podacima Europskog centra za kontrolu bolesti na području Europske unije do sada je zabilježeno oko 700 "importiranih" slučajeva, u kojima su virus zika dobili Europljani  nakon boravka u latinoameričkim zemljama gdje je prisutna ova infekcija.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.