REGION

SKOPLJE Pokrenut istražni postupak protiv Gruevskog

Specijalno javno tužilaštvo

Srna

10.6.2016

Specijalno javno tužilaštvo pokrenulo je istražni postupak protiv bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i ovlašćenja u predmetu "TNT" u vezi sa rušenjem objekta makedonskog biznismena Fiata Canoskog.

Gruevski, koji je lider vladajućeg VMRO-DPMNE, i bivši ministar transporta Makedonije Mile Janakijevski podstakli su, sa ciljem odmazde Canoskom zbog napuštanja koalicije sa VMRO-DPMNE, predsjednika skopske gradske opštine Gazi Baba Tonija Trajkovskog da eksplozivom sruši poslovni objekat "Kosmos". 
 
"U vezi sa predmetom `TNT` donijeta je naredba za sprovođenje istražnog postupka protiv tri lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo po članu 353 Krivičnog zakonika", saopšteno je iz Specijalnog javnog tužilaštva.
 
U trenutku kada je Tužilaštvo objavilo ovaj slučaj, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov donio je odluku o aboliciji Gruevskog, Janakijevskog i Trajkovskog, zbog čega nije postojala mogućnost da protiv njih bude pokrenut postupak.

Specijalno tužilaštvo zatražilo je mjeru pritvora za gradonačelnika Bitolja Vladimira Talevskog, prvoosumnjičenog u slučaju "Transport", kao i za načelnika Pete uprave Gorana Gruevskog. 

Optužnica tereti Talevskog da je za prevoz učenika izdvojio duplo veći iznos od predviđenog, dok je Gruevski optužen u slučaju "Tvrđava" za uništavanje opreme kojom je izvršeno nelegalno prisluškivanje.

Tužilaštvo je saopštilo da je zatražilo da bude nastavljen postupak protiv lidera opozicionog SDSM Zorana Zaeva u slučaju "Puč", u kojem je optužen za špijunažu i nasilno preuzimanje vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.