REGION

PODGORICA Kacin pozvao Hrvatsku na ratifikaciju protokola o prijemu Crne Gore u NATO

Slovenski ambasador u NATO-u

Onasa

10.6.2016

Jelko Kacin, slovenski ambasador u NATO-u, izjavio je kako očekuje da će Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Albanija i još neke zemlje uskoro u svojim parlamentima ratificirati Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

“Posebno naglašavam Hrvatsku jer u toj zemlji je politička kriza tako da se nadam da će bez obzira na probleme i Vlada i Sabor odraditi svoj dio posla“, rekao je Kacin za podgoričku “Pobjedu”.

Do sada su Protokol o pristupanju ratificirali parlamenti Islanda i Slovenije što je, po ocjeni Kacina,istorijski događaj za Crnu Goru, te je pozvao ostale članice Alijanse da ubrzaju taj proces. Island je bio i prva država koja je prije 10 godina priznala nezavisnu Crnu Goru.

On je kazao da je jučer i službeno pozvao ostale ambasadore država članica NATO-a da brže uđu u proces ratifikacija, kako bi do samita u Varšavi značajan broj članica Saveza već ratificirao Protokol.

"Kako god pogledali, od ovog trenutka još 26 država mora ratificirati Protokol. Očekujem da će Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Albanija i još neke zemlje završiti taj posao".

Kako je ocijenio, početak procesa ratifikacije vrlo je snažna i pozitivna poruka za cijelu regiju ali i za crnogorsko društvo.

"Crna Gora je treća država bivše SFRJ i četvrta sa zapadnog Balkana koja će postati članicom NATO-a. Vjerujem da će pristupni Protokol, kao dokument s jedne strane i ratifikacija tog dokumenta s druge, doprinijeti smanjivanju podjela koje o članstvu u NATO postoje unutar crnogorskog društva“, poručio je Kacin.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.