REGION

LJUBLJANA Maskirana grupa napala alternativni kulturni centar, ranjena jedna osoba

Napad tridesetak maskiranih lica

Srna

11.6.2016

Jedna osoba je ranjena u napadu grupe od tridesetak maskiranih lica na alternativni kulturni centar Rog u Ljubljani, koji se nalazi u bivšoj fabrici bicikala predviđenoj za rušenje, saopšteno je iz policije.

Uhapšena su šestorica napadača, između 17 i 20 godina.

Organizovana grupa, opremljena štapovima, kamenjem, vatrometom i bakljama, fizički je napala ljude koji su stajali ispred nekadašnje fabrike, a policija je intervenisala oko ponoći, pola sata nakon što je izbio incident.

Prema navodima korisnika centra, grupa napadača je udarala u kapiju, prijeteći da će zapaliti objekat, bacajući kamenje i ispaljujući vatromet.

U centru Rog se u vrijeme napada nalazilo 150 ljudi, koji tvrde da je u napadu povrijeđeno petoro ljudi, od kojih jedna osoba teško.

Do ovog incidenta je došlo nakon što su predstavnici gradskih vlasti juče saopštili da će odložiti rušenje fabrike dok sud ne donese odluku o zahtjevu za zaštitu svojine.

Korisnici centra su početkom sedmice spriječili pokušaj gradskih vlasti da počnu sa rušenjem objekta. 

Bivša fabrika, koja obuhvata veliki broj objekata na 7.000 metara kvadratnih u centru Ljubljane, u proteklih deset godina pretvorena je u alternativni umjetnički centar, prenose slovenački mediji. 
 
Ljubljanske vlasti, koje su otkupile ove objekte 2002. godine, tolerisale su rad centra, ali su mu isključile struju i vodu.

Vlasti namjeravaju da zaštićenu centralnu zgradu ostave, a da sruše pet drugih objekata i izgrade formalni, institucionalnizovani centar za slikare, arhitekte i dizajnere.

Tome se protive sadašnji korisnici, koji strahuju da će novi centar biti rezervisan za umjetničku elitu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.