REGION

Grabar- Kitarović i Vučić u ponedjeljak dižu odnose na novu razinu

Potpisat će političku deklaraciju od "velike važnosti"

Fena

17.6.2016

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastat će se u ponedjeljak u Hrvatskoj i u Srbiji i potpisati političku deklaraciju "velike važnosti i težine" koja će uključiti pitanja manjina, nestalih, granice i sukcesije, najavljeno je u petak iz Ureda predsjednice gdje se naglašava da se radi o želji obje strane da se podvuče crta  i krene naprijed u odnosima.

Grabar Kitarović i Vučić sastat će se u ponedjeljak najprije u blizini Vukovara, a potom će popodne otići u Vojvodinu i tamo potpisati političku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, koja je snažni "izraz političke volje", kažu izvori na Pantovčaku.

Naglašavaju da su susret izravno dogovorili uredi predsjednice RH i srbijanskog premijera, bez ikakvih posredničkih aktivnosti bilo koje strane.

"Nije bilo nikakvih vanjskih faktora u dogovaranju susreta, a dogovoren je na obostranu inicijativu", naglašavaju izvori.

S obzirom na zanimljiv politički "tajming" i u Hrvatskoj, gdje je pala vlada, i u Srbiji, gdje vlada još uvijek nije formirana, na Pantovčaku naglašavaju da se susret dogovarao dulje vrijeme i nema veze s dnevnopolitičkom situacijom.

Činjenica da deklaraciju potpisuju predsjednica jedne države i premijer druge proizlazi iz toga što je zaključeno da je sa srbijanske strane Vučić stvarni lider koji ima moć da konačno krene u konkretno rješavanje problema.

"Hrvatska iz svega toga može samo profitirati i to je naš prvi i jedini cilj. Urediti i odmaknuti se od otvorenih pitanja i postaviti temelje dobre volje između političkih čibmenika s jedne i druge strane gdje ćemo zakoračiti u novu sferu odnosa u kojoj se RH i Srbija neće promatrati kao konkurencija, već kao susjedi koji moraju riještiti sva otvorena pitanja i prije svega se okrenuti prema budućnosti", kazano je iz ureda.

Grabar-Kitarović, kojoj je ovo prvi posjet Srbiji u mandatu – iako ne ulazi u kategoriju državnog nego radnog - potpisat će zajedno s Vučićem političku deklaraciju, koja nema obvezujući karakter sporazuma, ali nosi važnu političku poruku i javnosti u dvije država i međunarodnoj zajednici, najavljuje se.

Politička deklaracija o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja uključit će prije svega unapređenje zaštite manjina. Ni Hrvati u Srbiji niti Srbi u Hrvatskoj ne ugrožavaju ni jednu niti drugu državu, ističu izvori iz predsjedničina ureda, gdje se dodaje da Hrvati u Srbiji moraju ostvariti ona prava na koja se Srbija sama obvezala potpisivanjem sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina, čime će se se ta zemlja ujedno i uskladiti sa standarima koji su joj važni na putu prema EU-u.

Druga važna stvar je rješavanje pitanja granice što će se pokušati riješiti bilateralnim pregovorima na temelju međunarodnih pravila, a ako u razumnom roku ne bude uspjeha, koristit će se pomoć međunarodnih pravosudnih institucija. "To su dva ključna momenta" deklaracije, kažu izvori.

Njome će se nadalje utvrditi da treba krenuti u implementaciju sporazuma o sukcesiji potpisanog 2001., te iskreno prionuti traženju nestalih osoba te to tretirati kao humanitarno pitanje.

Dvoje čelnika dotaknut će i pitanje novih izazova poput međunarodnog terorizma i migracijske krize te pitanje zajedničkog nastupa dviju država prema europskim fondovima, odnosno prekograničnom suradnjom pokušati doći do sredstava kojima bi se, primjerice, mogla obnoviti pruga Zagreb-Beograd.

Susret dogovoren bez EU, SAD-a ili nekog drugog "bočnog faktora"

Pri dogovaranju susreta nije bilo "bočnih faktora" niti ikakvih vanjskih utjecaja, nikakvi diplomatski krugovi nisu u tome sudjelovali niti je itko znao za dogovor koji je ostvaren isključivo u organizaciji dviju država, naglašavaju u predsjedničinu uredu.

Susret je dogovoren na obostranu inicijativu i dinamiziran nedavnim razgovorima u Mostaru gdje je zaključeno da ima prostora za napredak odnosa. Obje strane su u tom razgovoru bile maksimalno otvorene i zaključile da bi trebalo ići na izgradnju odnosa koji neće biti "poza" već će imati "supstancu".

Hrvatsku stranu dakle ne zanima "susret radi susreta" ili protokolarno druženje, ona doista želi da se susret doživi kao podvlačenje crte na dosadašnje hrvatsko-srpske odnose i okretanje u novom smjeru. "Trebamo zajedno pokušati naći točke suradnje i pokušati zatopliti odnose", stajalište je u Uredu predsjednice.

Sve ono o čemu će se razgovarati ulazi u državne interese i nema nikakvih dnevnopolitičkih, stranačkih ili unutarstranačkih elemenata, u deklaraciji je sve ono što je neupitno, neosporno i realno, a radi se isključivo o pitanjima gdje predsjednica ima izravne ustavne ovlasti. Zato se među njezinim suradnicima ne očekuje da bi u Hrvatskoj bilo negativnih reakcija na susret i deklaraciju, kao niti na činjenicu da se s premijerom sastaje predsjednica a ne njegov kolega, predsjednik hrvatske vlade.

Vučića se uvažava kao proeuropskog lidera, a Hrvatska će biti prva koja će poduprijeti Srbiju na putu u EU, naravno uz ispunjavanje kriterija. U uredu predsjednice naglašavaju kako postoji želja da se u budućnosti ne ponove stvari koje su se dogodile oko poglavlja 23, te ističu kako bi se sa Srbijom trebalo dogovoriti o otvorenim pitanjima prije nego li ona postanu dio procesa pristupanja Srbije u EU.

Zanimljiv je i detalj da je Vučić nedavno otkazao posjet Bruxellesu i SAD-u, dok je ovaj susret ostao na njegovu dnevnom redu.

Nakon pada vlade Tihomira Oreškovića, nametnulo se i pitanje tko će predstavljati Hrvatsku na Europskom vijeću krajem mjeseca gdje bi glavna tema trebale biti migracije.

Ovisno o razgovorima i stajalištu tehničkog premijera Oreškovića, drugi tjedan trebala bi se donijeti odluka tko će zastupati Hrvatsku na Europskom vijeću 28. i 29. lipnja, ali nije isključeno da to bude predsjednica, uz dogovor s vladom i političkim čimbenicima.

Po Ustavu, Hrvatsku u EU predstavljaju predsjednik ili predsjednica države ili vlade. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.