REGION

Nastavlja se arbitraža za granicu između Hrvatske i Slovenije

Sud u Haagu tvrdi da je Slovenija prekršila odredbe sporazuma

Fena

30.6.2016

Arbitri za granični spor između Slovenije i Hrvatske nastavit će s radom unatoč tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz postupka, objavio je u četvrtak Stalni arbitražni sud u Haagu.

Sud u priopćenju ističe da je Slovenija kršila neke odredbe arbitražnog sporazuma iz 2009., ali ne u mjeri koji bi opravdao zahtjev Hrvatske.

"Sud drži da je Slovenija, kontaktirajući sa svojim arbitrom, prekršila odredbe sporazuma, No, ta kršenja nisu takva da bi opravdala izlazak Hrvatske iz sporazuma, niti utječu na sposobnost suda da u sadašnjem sastavu neovisno i nepristrano donese odluku", navodi se u priopćenju.

Zagreb se prošle godine povukao iz postupka, nakon što su mediji objavili snimke o nedopuštenoj komunikaciji tadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca s dužnisnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik.

Odluku o povlačenju Hrvatski je sabor donio jednoglasno, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora pred međunarodnim sudskim tijelom.

Ljubljana je prijedlog odbila i tražila nastavak prekinutog postupka do konačne presude o spornom dijelu granice na kopnu i moru.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ponovila je prošlog tjedna u Sloveniji da arbitražni postupak i eventualnu presudu smatra "nepovratno kompromitiranim".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.