REGION

Albanski grad podigao bronzani kip Hillary Clinton

U znak zahvalnosti za njenu podršku

Fena

1.7.2016

Bez obzira na ishod američkih novembarskih predsjedničkih izbora, albanski grad Sarande podržava Hillary Clinton gradeći njen bronzani kip u znak zahvalnosti njenoj podršci albanskim interesima.

Albanija je odana saveznica Sjedinjenih Država i ima dugačak istorijat odavanja počasti američkim predsjednicima.

Woodrow Wilson ima svoj kip u Albaniji zbog pomaganja jačanju mlade albanske države. Isto tako i George W. Bush, koji je posjetio Albaniju u 2007., i podržao nezavisnost Kosova, čije su većinsko stanovništvo Albanci.

Bill Clinton ima kip na Kosovu u znak priznanja njegovoj ulozi u bombardovanju Jugoslavije 1999. i podrške Kosovu.

- Taj kip je u najstrožijem centru našeg grada i izraz je zahvalnosti gospođi Clinton i američkom narodu i državi za ono što su učinili za albanski narod i zemlju - izjavila je gradonačelnica Sarandea Florjana Koka maloj grupi građana, prenosi Reuters.

kip-clinton

To je također odavanje počasti Clinton, demokratskom predsjedničkom kandidatu, kao primjeru za žene u politici, izjavila je Koka, prva gradonačelnica Sarandea.

Američka turistica Jessica Rightmayer brisala je suze dok je izvođena američka himna.

- Mislim da je ovo divno i zaista smatram da je to veoma dobar primjer odanosti - kazala je.

Kipar Idriz Balani izjavio je da mu je ideja za kip došla kada je Hillary Clinton poručila albanskom parlamentu 2012. da su Albanija i Sjedinjene Države zajednički obilježile prvo stoljeće te balkanske zemlje i da će biti prijatelji još 100 godina. Njen "šarm, elegancija i vitalnost" uvjerili su ga da napravi njen kip.

- Koristio sam tri fotografije kako bi pokazao njen osmijeh, njenu gordost i uspravno držanje. Ona odražava dobronamjernost. Nadam se da će joj se dopasti - izjavio je Balani za Reuters.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.