REGION

VUČIĆ: Zajednički timovi policije i Vojske Srbije izlaze na granice

Predsjednik Vlade Srbije

Fena

16.7.2016

Vlada Srbije formirat će zajedničke timove policije i Vojske Srbije koji će zaštiti granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja naših i tuđih krijumčara, izjavio je danas predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je na sjednici Biroa za koordinaciju službi sigurnosti odlučeno da se na osnovu Zakona o obrani formiraju zajedničke snage policije i vojske i da je za to potrebna suglasnost predsjednika Srbije Tomislava NIkolića, koju je on i usmeno dao, navodi Tanjug.

Vučić je rekao da je migrantska kriza za Srbiju najteža, da je od jutros u sedam sati na teritoriji Srbije registrirano 2699 osoba, od toga preko 85 posto iz Afganistana i Pakistana te mali broj osoba iz Sirije.

"Imamo situaciju u kojoj osobe iz Afganistana i Pakistana nemaju nikakvu šansu da budu primljeni u Europsku uniju, a preko našeg teritorija došli su do granica Europske unije. Srbija je primorana zaštititi svoje nacionalne i državne interese i u skladu s tim mi smo danas jednoglasno, ali i u suradnji s predsjednikom Nikolićem, s kojim smo imali konferencijski razgovor, donijeli prijedlog i sa njim ćemo za nekoliko minuta izaći pred predsjednika", rekao je Vučić.

Dodao je kako je država danima razmišljala što Srbija može učiniti, imajući u vidu složenu sigurnosnu situaciju u okruženju, ali i "situaciju koja se nameće zbog ponašanja komšija prema migrantima".

"Znate da je Srbija od početka krize vodila veoma odgovornu i ozbiljnu politiku, koja je pokazala punu solidarnost i humano lice Srbije. Jedna smo od rijetkih zemalja koja ni jednog trenutka nije pokušavala podići ograde. Srbija to neće činiti ni u buduće", poručio je Vučić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.