REGION

AVAZ U POSJETI Novi Pazar suočen s nebrigom države i nametnutim podjelama

Grad samo na prvi pogled živ i dinamičan

A. BAJRAMOVIĆ

1.8.2016

Problemi građana Novog Pazara ponovo su u sjeni. Ovoga puta krupnih političkih izjava koje dominiraju nakon posjete bh. državne delegacije gradu na obalama Raške. Zvaničnici Srbije oštro odbijaju svaku sličnost Sandžaka i RS i u tome su u pravu. 

RS je dio BiH u koji se redovno slijevaju sredstva poreznih obveznika iz cijele države, dok Srbija za godinu više investira u Dragačevski sabor trubača nego u kulturu i obrazovanje Bošnjaka iz cijelog Sandžaka. 

Mnogo gladnih

Na prvi pogled živ i dinamičan, Novi Pazar je danas grad u kojem hiljade ljudi jedva preživljavaju. Od oko 105.000 stanovnika, većinu čine nezaposleni i penzioneri, pa prema zapadnoj Evropi, kažu naši sagovornici, iz njega sedmično odlazi i po 20 autobusa s mladim Pazarcima. 

vehbija-fuljanin

Fijuljanin: Simbolično naplaćuje vaganje

Vehbija Fijuljanin je 32 godine živio u Sloveniji. Prije godinu vratio se u Novi Pazar i sa 27 godina staža u Tvornici automobila Maribor čeka penziju. U parku prekoputa općine simbolično naplaćuje vaganje. 

- Ovako se borim da bih zaradio dinar. Vjeruj mi, po četiri dana ne jedem ništa. Ima nas oko 13.000 što se hranimo u Crvenom križu - kaže Fijuljanin. 

zaim-hadisalihovic

Hadžisalihović: Narod je iscrpljen

Pašo Arifović, pak, želi da „Bog poživi i lokalnu vlast i predsjednika Vučića koji je omogućio da imamo svog ministra Ljajića koji se brine za Pazar, lijepi grad u kojem Srbi i muslimani žive u dobrim odnosima i gdje su u posljednjih nekoliko godina parkovi i trgovi uređeni, asfaltirane ulice”.

No, jedan od onih koji promjene koje se vide na ulicama smatraju samo šminkanjem je Buco Bihorac, mladić koji se već 12 godina bavi fotografijom. 

- Mrtva, monotonija. Stranci kad dođu, „infuzija“ se osjeća, a oni su tu kad su odmori u Evropi – Austrija, Njemačka, Holandija. Oni daju život gradu – ističe Bihorac.

Svakodnevni stres građanima Pazara stvaraju i podjele među Bošnjacima na pristalice tri parlamentarne stranke i dvije vjerske zajednice. 

Kritična faza 

- Mi imamo tri velike političke opcije i tri navijačke grupe, često i unutar istih familija i ta navijačka ostrašćenost dovodi do odsustva duha, do odsustva ideje i inicijative. Narod je u jednoj vrlo kritičnoj fazi, koju bih ja definirao kao - ništa nemamo, a ničeg željni nismo, ničemu ne težimo. Takvo stanje dovodi do onog što je najopasnije, do odsustva borbe za kolektivno bolje sutra - kaže Zaim Hadžisalihović, predsjednik Udruženja „Buđenje“ i direktor Bošnjačkog kulturnog centra.

On dodaje da je narod iscrpljen dugotrajnom borbom za biološki i ekonomski opstanak, te pritiscima da Novi Pazar ne bude to što je postao - ekonomski, kulturni i obrazovni centar Bošnjaka u Srbiji. 

- Pazar je kičma Sandžaka. U ovaj grad se ne ulaže ništa, ovdje nikad država nije imala nikakvih ekonomskih intervencija. Uvijek su ovaj grad, poslije svih propadanja, ekonomskih, zdravstvenih, ratnih katastrofa, dizali građani, Pazarci. Nikad država. Sad je prisutna i smetnja, jer je na privrednike veliki pritisak i raznih inspekcija koje nemaju iste aršine u Beogradu i Novom Pazaru. Primjera radi, država je u jednoj godini više investirala u jednu manifestaciju srpskog naroda, poput Dragačevskog sabora trubača, nego za kulturu i obrazovanje bošnjačkog naroda u cijeloj Srbiji, a posebno Sandžaku, za 10 godina - ističe Hadžisalihović. 

On dodaje da je na sceni novo etničko čišćenje u kojem su Bošnjaci meta, a Srbi kolateralna šteta, jer nikome nije dobro u Pazaru. Jedini put za opstanak naroda na ovom području je u snazi njegovih stanovnika svih nacionalnosti da se odupru prijedlozima o formiranju dvije općine po nacionalnim linijama, preusmjeravanje snaga u razvoj turizma i proizvodnju hrane, te izgradnju Sandžaka kao moderne, evropske, multietničke regije. A tu postoji i šansa za prekograničnu saradnju s BiH.

Opasni azbest i saobraćajni kolaps

ishak-slezovic

Slezović: Najveći broj penzionera 

Ishak Slezović, direktor i odgovorni urednik Radija „Sto plus“ iz Novog Pazara, kaže kako je Pazar jedan od gradova s najvećim brojem penzionera u odnosu na ukupan broj stanovnika u Srbiji, jedan od najvećih korisnika socijalnih davanja, ali i grad iz kojeg dolazi svaki peti oboljeli od karcinoma u susjednoj državi. Ispod cvijetnjaka i asfaltiranih ulica prolaze azbestne vodovodne cijevi koje bi mogle biti jedan od uzročnika bolesti. 

- Pazar u ovom trenutku i Pazar u kojem sam odrastao gotovo da i nemaju dodirnih tačaka. Prije nekih 30 godina grad je imao oko 35.000, a sada ima 105.000 stanovnika. Infrastruktura to nije pratila pa imamo saobraćajni kolaps, a nijedna lokalna vlast se nije potrudila da sokake koji su stari stotinama godina, kuda su prolazili karavani na putu Dubrovnik - Istanbul, prošire, nego su samo provlačili asfalt i dobili smo što smo dobili. To stvara svakodnevni stres - kaže Slezović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.