REGION

NAPAD U DOMU ZDRAVLJA Narkomanka gušila doktoricu jer joj nije dala željenu terapiju

Ljekari u strahu

Autor:(Am.K.)

2.8.2016

U osječkom Domu zdravlja u nedjelju poslijepodne ovisnica o drogama napala je dežurnu doktoricu pokušavši ju ugušiti, piše Glas Slavonije.

Zbog napada 33-godišnja doktorica je, zadobivši modricu na vratu od gušenja i grube ogrebotine, pretrpjela i svojevrsnu psihičku traumu na radnom mjestu. Prepričala je događaj, koji je završio dolaskom policije.

Kriminalistička obrada

- Dobro sam koliko se dobro mogu osjećati u toj situaciji, a sve me još boli i peče. U detalje ne mogu ići jer je u toku kriminalistička obrada. Medicinska sestra i ja bile smo u dežurstvu kada je došla pacijentica kojoj nisam mogla izdati željenu terapiju. Počela me gušiti, grebala me je po vratu, svi smo bili u šoku jer nismo očekivali da će tako reagirati kad sam joj rekla da joj ne mogu u dežurstvu izdati terapiju i da joj to može učiniti njena odabrana doktorica porodične medicine, ispričala je za Glas Slavonije 33-godišnja doktorica, koja je, uz pomoć medicinske sestre, uspjela odvojiti pomahnitalu ženu od sebe i istjerati je iz ordinacije.

Pozvana je policija, koja je odvela napadačicu, a doktorica je potom pomoć potražila u osječkom Kliničkom bolničkom centru. Neslužbeno se doznaje da je ovisnica potom pravila nered i u bolničkim prostorijama te da je ponovo odvedena u policiju. Ono što zabrinjava jest to što nije isključena mogućnost prijenosa hepatitisa, jer je riječ o ovisnici kod koje je, kao i općenito u toj populaciji, moguća zaraza hepatitisom. Taj podatak 33-godišnja doktorica nije željela ni potvrditi ni demantirati.

Ovo nije prvi napad

Kaže kako nije rijetkost da, u nedostatku zaštitarske službe, pacijenti katkad izgube kontrolu. Inače, navodno ovo nije prvi napad iste narkomanke na doktore, a nedavno se navodno jedna doktorica se zaključala u toalet sve dok ovisnica nije otišla iz ordinacije. Zbog toga i sličnih situacija ogorčeni su brojni ljekari, koji se smatraju ugroženima, a među njima je i napadnuta doktorica.

- Doživjela sam lupanje šakom po stolu, otvaranje vrata nogom i slične stvari i mi doktori doista smo na prvoj crti, ugroženi i fizički i verbalno.

Pacijenti se doslovce iživljavaju na nama na sve moguće načine i vjerujem da bi situacija bila drukčija da imamo zaštitarsku službu, koja bi nas štitila. Da je vidjela muškarca kraj nas dvije žene, napadačica bi vjerojatno odustala, a ovako me počela gušiti i grebati. Ko zna što bi bilo da je nismo uspjele odvojiti - ispričala je napadnuta doktorica, kojoj ovisnica nije otprije poznata, a procjenjuje da je riječ o osobi od 40 godina.

Dr. Miroslav Sikora, direktor osječkog Doma zdravlja, nakon nemilog događaja kaže da ozbiljno razmatraju uvođenje zaštitarske službe u dežurstvu i tokom dana. Zasad je zbog provala imaju samo po noći. Kaže da je u kontaktu s napadnutom kolegicom te joj obećava svu zaštitu i pravnu pomoć. Pomoć joj obećavaju i u Koordinaciji hrvatske porodične medicine (KoHOM), piše Glas Slavonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.