REGION

KOVAČ: Zagreb će razmotriti protestnu notu Podgorice

Ministar vanjskih poslova

Srna

2.8.2016

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je da je ministarstvo na čijem je čelu dobilo danas protestnu notu Crne Gore zbog podizanja spomenika Miru Barišiću, ubici jugoslovenskog i crnogorskog diplomate Vladimira Rolovića, te naveo da će ova nota biti razmotrena.

 "Crna Gora je zemlja sa kojom imamo dobru saradnju. Mi ćemo je podržati na putu prema NATO savezu", istakao je Kovač.

Šef hrvatske diplomatije dodao je da će obavijestiti javnost o stavu povodom crnogorske note, javljaju crnogorski mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore uputilo je juče protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miru Barišiću.

Spomenik Barišiću otkriven je u njegovom rodnom mjestu Dragama kod Pakoštana u Hrvatskoj prije dva dana, a njegovu izgradnju finansirali su porodica i lokalna samouprava.

Ambasador Vladimir Rolović, koga je ubio Barišić, rođen je u Baru u Crnoj Gori i umro je osam dana nakon ranjavanja.

Vlada Ulofa Palmea je 10. oktobra 1985. godine "zbog dobrog vladanja" preinačila doživotni zatvor Barišiću u 18 godina robije.

Poslije secesije Hrvatske i raspada Jugoslavije Barišić se iz Južne Amerike, gdje je boravio nakon izdržavanja kazne u Švedskoj, vratio u Hrvatsku i pristupio Tuđmanovom Zboru narodne garde.

Barišić je poginuo 31. jula 1991. godine kod Benkovca pod do danas nerazjašnjenim okolnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.