REGION

Ugašen požar na području Čapljine, na granici sa Hrvatskom i dalje bukti vatra! (FOTO)

Građani na nogama

Redakcija

3.8.2016

21:50 Vatra se na području općine Čapljina smirila. I dalje je stanje kritično na samoj granici i potrajat će tako do daljnjeg, kazali su avaz.ba iz Vatrogasnog društva Čapljina.

20:20 Požar je još uvijek u toku, a gase ga 24 vatrogasca iz Čapljine, te 12 hrvatskih vatrogasaca iz Metkovića. Uključena su i dva kanadera. Ulazimo u noć, ali ćemo pratiti i dalje situaciju, te adekvatno reagovati - rekao je za avaz.ba Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

19:55 U mjestu Glušći koje se nalazi između Čapljine i Metkovića, odnosno na granici između BiH i Hrvatske došlo je do požara u kojem trenutno na bh. strani gori još 50 hektara, a u jednom trenutku bile su ugrožene i porodične kuće, potvrdio je za Fenu Miroslav Nikša iz Operativnog centra civilne zaštite.

Po njegovim riječima, požarišna linija duga je dva metra, a čapljinski vatrogasci će se vjerojatno cijelu noć boriti s vatrenom stihijom.

Do požara je najvjerojatnije došlo ljudskim faktorom, kazao je Nikša, dodajući kako su na terenu sve raspoložive snage Protupožarnog štaba Čapljina.

Inače, požar je na hrvatskoj strani granice sada pod nadzorom.

screenshot-2

19:30 Dva požara blizu granice s BiH, jedan u Metkoviću, a drugi kod naselja Ćepikuće u općini Dubrovačko primorje planula su u srijedu u poslijepodnevnim satima, potvrdio je vatrogasni komandant Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

- Požar u Metkoviću je sada pod nadzorom, izgorjelo je pet hektara makije, raslinja i dijelom šume na hrvatskoj strani, ali s BiH strane gori još 50 hektara. Velik je požar, držimo ga pod nadzorom, ali lako se može vratiti na našu stranu - rekao je Simović te dodao kako je požar u Ćepikućama još aktivan.

- U naselju Ćepikuće također gori, a izgorjelo je sigurno 20 hektara raslinja i makije. Na terenu je 30 vatrogasaca - rekao je Simović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.