REGION

GRABAR KITAREVIĆ: Hrvatska je država stvorena voljom naroda

Proslava u Kninu

Redakcija

5.8.2016

U Kninu u Hrvatskoj se danas obilježava 21. godišnjica vojne akcije Oluja. Tom je akcijom oslobođen najveći dio hrvatskoga državnog prostora od srpske okupacije. Danas se ujedno slavi i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

U 9.20 sati na kninskoj tvrđavi je svečano podignuta hrvatska zastava, a slijedio je prelet MIG-ova i Krila Oluje. Nakon toga je krenuo svečani mimohod prema središtu.

- Želim poslati poruku onima koji su Hrvatsku nazvali slučajnom, a ovih su dana otišli korak dalje i rekli da su Hrvatsku stvorile udbaške strukture da je Hrvatska nastala voljom hrvatskog naroda izraženom na refrendumu, veličanstvenom borbom hrvatskih branitelja. Hvala onima koji su dali živote za našu slobodu. Njima dugujemo i trajnu zahvalnost. Danas slavimo obljetnicu kao dan naše slobode i mira. Morali smo se za to izboriti u ratu. Poštujemo svaku žrtvu rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

 Ona je naglasila da je ista svake porodice za svojim najmilijima.

- No Oluja je bila politički opravdana i etnički čista i bila je borba za pravedan cilj. Pokazali smo odlučnost da budemo slobodni i sposobnost da budemo suvereni. Velikosrpska agresija izazvala je brojne patnje ali Hrvatska država nije podržala niti jedan osvetnički čin. Želim naglasiti da je Oluja omogućila mirnu reintegraciju Podunavlja. Oluja je imala i veliko međunarodno značenje. Spriječila je ponavljanje genocida kakav je počinjen u Srebrenici - rekla je Grabar Kitarović.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.