REGION

ČEDOMIR JOVANOVIĆ: Srbija ne smije da bude talac Dodikovog nacionalizma

Srbijanski političar i predsjednik LDP-a

Mi. K.

1.9.2016

Srbijanski političar i predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović reagovao je nakon što su predsjednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, saopštili su da nisu pružili podršku za održavanje referenduma u Republici Srpskoj (RS), ali ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u RS povodom održavanja referenduma.

- Odluka Milorada Dodika da sastanak najvišeg rukovodstva Republike Srpske i Srbije obesmisli i prije nego što je do njega došlo, iz Beograda mora dobiti odgovor da Srbija više nije spremna na partnerstvo sa njim, zbog toga što oni koji danas vode Srbiju nemaju pravo da žrtvuju našu budućnost da bi učinili sigurnom Dodikovu vlast - napisao je srbijanski političar na portalu ove LDP-a.

On je dodao da je Dodikov odnos prema Beogradu demaskirao njegove namjere i apsolutno potvrdio da su godinama bili u pravu kada su ga opisivali kao nekog ko manipuliše svim nesrećama Srba i Bošnjaka, zloupotrebljavajući pritom i Srbiju i Republiku Srpsku bez obzira na cijenu koju će svi osim njega platititi.

- Danas su ne samo Nikolić i Vučić, već i milioni ljudi, taoci nacionalizma na kojem Dodik gradi svoju izbornu kampanju. On se bori za vlast i to pošteno treba reći. Baš kao što svako, a na prvom mjestu oni koji vode Srbiju, moraju reći da Dodik, bez obzira što mu je to do sada uspjevalo, ne može više nametati svoj interes ispred interesa građana Republike Srpske i Srbije. Kriza u Bosni i Hercegovini je i preduga i prevelika da bi danas bilo ko smio da bude nijemi posmatrač Dodikovog avanturizma, koji nas, kroz međunacionalne sukobe, jalovo poštapanje Rusijom i  svađu s Evropom i Amerikom, ubrzano vraća u devedesete koje smo svi jedva preživjeli - navodi Jovanović u svojoj objavi.

Jovanović navodi da je Beograd dužan da čuva mir, a ne Dodika, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a ne vlast banjalučkih i sarajevskih nacionalista, koji bi bili u stanju da nas sve gurnu u rovove da bi zadržali svoje funkcije.

- Referendum nije odgovor na problem u Bosni i Hercegovini, baš naprotiv on će ga samo dodatno povećati. Srbija je dužna da čuva mir i zato Vlada i predsjednik Srbije moraju jasno reći da zbog interesa svih građana traže odlaganje referenduma i  ne pristaju na Dodikovu podvalu, u potpunosti osuđujući njegovu isključivost i ekstremizam. Nikolić i Vučić moraju da shvate ono što nisu pre njih shvatili njihovi prethodnici - Srbija i može i treba bez Dodika, baš kao što Dodik ne može bez podrške Srbije i onih koji su u njoj na vlasti. Zato je u svakoj izbornoj kampanji, zbog sebe, bio spreman da bude klovn plaćajući tako podršku onih koji su u Srbiji u tom trenutku vlast, svestan da će ih preživeti zbog toga što pravim partnerima politke koja je u Srbiji neodrživa, a u Republici Srpskoj njega cementira na vlasti - zaključio je predsjednik LDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.