REGION

Kosovska vlada povukla prijedlog zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom

Bez incidenata okončan protest opozicije u Prištini

(Mi. K.)

1.9.2016

Kosovska vlada povukla je danas do daljeg iz skupštinske procedure prijedlog Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, poslije čega je bez incidenata okončan protest opozicije u Prištini, pišu crnogorski mediji.

Na sjednici kosovskog parlamenta, koja je počela sa više od dva sata zakašnjenja, premijer Isa Mustafa je rekao da je vlada povukla prijedlog jer sjednici ne prisustvuju poslanici Srpske liste, ali je ukazao da to ne znači da se "vlada povukla iz sporazuma, već da ne postoje uslovi da se danas glasa".

- Pokušaćemo da vodimo razgovore i imamo zajednički stav po pitanju zakona, jer nije u redu da se o ovom zakonu razmatra u situaciji kada su poslanici pod pritiskom - rekao je Mustafa.

On je istakao da ovo ne znači da će se o demarkaciji ponovo pregovarati, već da će to pitanje dostaviti Skupštini u pravom trenutku.

Glasovi poslanika Srpske liste potrebni su kako bi se obezbjedila potrebna dvotrećinska većina glasova za ratifikaciju sporazuma.

Vijest da je povučen prijedlog sporazuma o demarkaciji burno su i uz skandiranje "Pobjeda" pozdravili demonstranti, pristalice Samoopredjeljenja, okupljeni ispred zgrade parlamenta.

Lideri Samoopredjeljenja Aljbin Kurti i Visar Imeri izjavili su poslije sjednice skupštine, da je današnji dan istorijski za budućnost Kosova. Kurti je kazao da su građani Kosova danas pobjedili i da je njihov glas bio jači i u sali i van nje.

- Danas nismo dozvolili da se kosovska zemlja poklanja bilo kome - rekao je Kurti.

Visar Imeri, koji je zvanično predsjednik ovog pokreta, rekao je da se samo na ovakav način, protestima i demonstracijama, mogu zaustaviti ovakve stvari.

- Ovo je ostavka kriminalne Vlade i pobjeda građana koji su nas podržavali više od godinu dana i njihova podrška je učinila da se ova ratifikacija zaustavi i da se građani odbrane od kriminalnih klanova - rekao je Imeri.

Demonstracije opozicije u Prištini, na kojima je bilo više od 1.000 ljudi, okončane bez incidenata. Opozicija se protivi ratifikaciji ovog sporazuma jer smatra da je Kosovo njime oštećeno.

Sporazum o demarkaciji je jedan od ključnih uslova za viznu liberalizaciju za Kosovo. Sjednica kosovske skupštine je trebalo da počne u 11 sati, ali je kasnila jer srpski predstavnici nisu došli na zasijedanje.

Za to vrijeme, pristalice Samoopredeljenja su se okupile na trgu ispred zgrade Skupštine, uzvikujući: "Dolje vlada".

Oni su nosili zastave Albanije i zastave sa mapom "velike Albanije".

Proteste su obezbjeđivale jake policijske snage, a policija je tokom i nakon protesta uhapsila četiri demonstranta.

Kosovska policija je pretresla prostorije Samoopredeljenja i tom prilikom, kako navodi prištinska štampa, konfiskovala materijale pripremljene za protest.

Portparol Policije Daut Hodža je izjavio da je u jednom skladištu u Prištini pronađeno 50 torbi sa "molotovljevim koktelima" i flašama benzina.

Prištinski "Ekspres", pozivajući se na neimenovane policijske izvore, navodi da je policija na ulazu u Skupštinu uhapsila poslanicu Samoopredeljenja Aidu Drguti, jer je u njenoj torbi pronađen suzavac.

Prethodno je, kako se navodi, privedena i druga poslanica Samoopredeljenja Donika Kadaj Bujupi, jer je u njenoj torbi pronađen suzavac sprej.

Kosovski predsjednik Hašim Tači je uoči sjednice izjavio da je uvjeren da će sporazum o demarkaciji biti ratifikovan i da će to "popločati put" liberalizaciji viznog režima sa EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.