REGION

Poznati detalji i identitet uhapšenog špijuna u Beogradu

Osumnjičenog u petak uhapsili operativci srbijanske BIA-e

Redakcija

3.9.2016

Osumnjičeni za špijunažu kojeg su u petak uhapsili operativci srbijanske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) dvojni je državljanin Srbije i Hrvatske, piše beogradska štampa i u svojim prvim izdanjima od subote identificira ga kao 57-godišnjeg Čedu Čolovića iz Drniša kojega su vrbovale hrvatske tajne službe kao učesnika rata 90-ih.

Ime uhapšenog objavile su Večernje novosti te Informer navodeći različitu starosnu dob, ali istodobno tvrdeći da je rođen i porijeklom iz Hrvatske, iz Tepljuha kod Drniša, u Dalmaciji.

Prema saznanjima provladinog tabloida Informer, uhapšen je nekadašnji major Vojske takozvane "republike srpske krajine" i bivši je časnik za bezbjednost 75. motorizirane brigade, a "godinama je prodavao Hrvatima povjerljive podatke".

- Ovaj Srbin iz Drniša uhapšen je u petak dok se spremao pobjeći u Hrvatsku - tvrdi Informer navodeći da je temeljem Čolovićevih dojava "protiv Srba podignuto najmanje devet optužnica za ratne zločine".

Večernje novosti pišu da je riječ o osobi koja je imala "pristup važnim državnim informacijama".

Beogradski Blic navodi da je uhapšeni "učesnik rata 90-tih" te da je bio zapovjednik "jedne od postrojbi koja je djelovala na prostoru Hrvatske".

- Hrvatska obavještajna služba je, prema obavještajnim podacima BIA, vrbovala srpskog vojnog umirovljenka - piše Blic.

Prema saznanjima tog lista, uhapšeni je "špijunski posao - najjednostavnije rečeno - obavljao krajnje amaterski, zbog čega je i postao sumnjiv".

- Veoma direktan i nametljiv pitanjima koje je upućivao kolegama vojnim licima ili ljudima iz drugih državnih struktura - citira Blic neimenovanog sagovornika.

cedo

Čedo Čolović

Tokom popodneva, dok se očekivala službena potvrda hapšenja osumnjičenog za špijunažu, u novinarskim krugovima pojavile su se dvije informacije.

Jedna od verzija govorila je da je riječ o Srbinu, bivšem časniku JNA, umirovljeniku koji je, nakon određenog vremena provedenog na ratištu u Hrvatskoj, zbog ucjena pristao učestvovati u špijunskim poslovima za hrvatske obavještajne službe. Prema drugoj verziji uhapšena je bila žena, no ta se informacija ubrzo izgubila iz optjecaja.

Večernje novosti tvrde u petak navečer kako su tom listu u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske rekli da "nemaju nikakvu službenu informaciju, pa ne mogu ni potvrditi ni demantirati da je u Beogradu uhapšen čovjek koji se sumnjiči da je hrvatski špijun".

- Hrvatski diplomati grozničavo su pokušavali prikupiti neke podatke, ali to im nije uspijevalo - pišu Večernje novosti, navodeći kako im je u hrvatskom MVEP-u rečeno da nije isključena mogućnost "da se radi o nekoj predstavi", ali to niko sa sigurnošću nije mogao potvrditi.

U MVEP-u su Večernjim novostima najavili da će "službenim kanalima od srpskih vlasti tražiti podatke i detalje o cijelom slučaju".

Prema neslužbenim saznanjima, pod sumnjom da je špijunirao za hrvatske obavještajne službe uhapšeni je bio "duže vrijeme praćen".

- Dokumentirani su svi kontakti s osobama iz Vojske Srbije, policije, drugih državnih organa, ali i s hrvatskim obavještajcima - navode Večernje novosti, a prenosi Hina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.