REGION

U Srbiji registrirano 17 slučajeva virusa Zapadnog Nila, dvoje umrlo

Simptomi slični gripi

Fena

5.9.2016

Broj oboljelih od virusa Zapadnog Nila u Srbiji raste, registrirano je 17 slučajeva oboljenja, uz dva smrtna ishoda, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić.

Kada je riječ o Zika virusu, Ilić kaže da među srbijanskim olimpijcima iz Rija nije zabilježen nijedan slučaj oboljenja.

Govoreći o groznici Zapadnog Nila, Ilić kaže da je to već autohtona infekcija i da ova godina liči na 2014. kada smo imali sličan broj oboljelih, podsjećajući da nju prate simptomi slični gripi, te da su posebno ugoženo starije i imunodeficijentne osobe.

Ilić, međutim, ističe i da su pojedine lokalne samouprave poduzele aktivnosti na suzbijanju komaraca, što je, kako kaže, ključno, ne samo tokom ljeta već čitave godine.

Kada je riječ o Zika virusu, Ilić kaže da među srbijanskim olimpijcima iz Rija nije zabilježen nijedan slučaj oboljenja.

- Od liječničkog tima koji je pratio srbijanske sportaše imamo potvrde da nije bilo poremećaja zdravlja sportaša dok su bili u Riju. Jedan dio njih imao je gastriontestinalne tegobe, ali Zika virusa nije bilo - rekao je Ilić.

On je kazao da bi sportisti trebali doći u Institut da urade ispitivanja, radi provjere je li bilo infekcije, uz napomenu da je do sada testirano 17 sportista i da nije bilo pozitivnih slučajeva.
Testova, kaže, ima dovoljno i za sportiste i novinare, kao i za sve građane koji su putovali u ta područja, ali napominje da je Zika virus i dalje prijetnja na globalnom nivou, te da to "ne treba staviti ad akta".

- Jako je dobra vijest iz SZO da do sada nije potvrđen slučaj zika virusa među sudionicima OI i ona je potvrdila potrebu za poduzimanjem svih mjera koje su bile preporučene i dokaz je da je tijekom OI zaista poduzeto sve da se brojnost komaraca svede na minimum i da se sportaši zaštite - rekao je Ilić.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Ilić kaže da značajnijih problema nije bilo, a da je do sada registrirano deset slučajeva malarije među migrantima.

 - Možemo ih očekivati ​​još, jer oni dolaze iz područja gdje ima malarije, ali nadamo se da neće biti većeg priljeva migranata. Za sada držimo to pod kontrolom, na terenu su naše službe i čini sve da se ne pojavi bilo kakva ozbiljna epidemija - rekao je Ilić.

Govoreći o cjepivima, Ilić je naglasio da svih cjepiva ima dovoljno, kao i da "Batut" planira dovoljne količine cjepiva za narednu godinu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.