REGION

ALARMANTNO Droga gora od heroina stigla na Balkan, dosad umrlo 28 osoba

Predložene mjere kontrole

Redakcija

6.9.2016

Nova psihoaktivna supstanca MDMB-CHMICA, koja se na ulici naziva "crna mamba", stavljena je prošle nedjelje na listu sistema za rano upozoravanje na nove psihoaktivne supstance, što omogućuje zakonske korake protiv osoba kod kojih je nađena.

Evropska komisija, naime, predložila je da se podvrgne mjerama kontrole u cijeloj Evropskoj uniji, piše Večernji list.

Prema izvještaju o procjeni rizika Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama, akutna toksičnost supstance MDMB-CHMICA može ozbiljno naštetiti zdravlju ljudi.

Osam država članica dosad je prijavilo ukupno 28 smrtnih slučajeva i 25 slučajeva akutnog trovanja povezanih s tom supstancom, a u više se izvještaja navodi i mogućnost da njeno uzimanje uzrokuje nasilno i agresivno ponašanje.

Budući da osoba koja konzumira crnu pastu ne može da se kontroliše, prilično je izvjesno da u napadu bijesa i agresije može i da ubije.

Stručnjaci objašnjavaju da nije riječ o novoj, već o trenutno aktuelnoj drogi i zato je važno zakonski što brže reagovati.

Prema pisanju slovenačkog 24sata, nedavno je ta droga otkrivena u Sloveniji, na područjima Maribora, Celja i Novog Mesta. Supstanca se prodaje kao biljna mješavina ili pasta crne boje. U Hrvatskoj, koja je takođe članica Evropske unije, još nije bilo slučajeva da je policija zaplijenila spomenutu drogu.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.