REGION

Da li je predsjednica Hrvatske prekršila izborna pravila?

Koristila mobitel

Redakcija

11.9.2016

Iako je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u Hrvatskoj podsjetilo birače da na biračkim mjestima nije primjereno koristiti mobitele, kao ni fotografisati glasačke listiće, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović učinila je upravo suprotno, prenosi Index.

Naime, kako su zabilježile kamere, predsjednica je fotografisala svoj izborni listić iako je danas pozvala hrvatske birače da budu ozbiljni.

Podsjetimo, po drugi put u deset mjeseci, oko 3,8 miliona birača u Hrvatskoj i inostranstvu izlazi ponovo na birališta kako bi prijevremeno izabralo novi sastav Hrvatskog sabora i odlučilo ko će u njemu imati većinu, a time i dobiti priliku za sastavljanje nove vlade i vođenje države u iduće četiri godine.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u XI. izbornoj jedinici, u 49 država širom svijeta, gdje bira "dijaspora" odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu.

Osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. jedinici koju čini cijela Hrvatska. Izlaznost do 11.30 sati manja je nego u novembru 2015. godine. Tada je na birališta izašlo 21.55 posto birača.

Prema današnjim podacima DIP-a, do 11.30 glasalo je 18.86 posto birača, što je oko 45.000 manje nego prošle godine. Najveća je izlaznost u Karovačkoj županiji. Izlaznost do 16.30 čak je za devet posto niža nego na izborima 2015.

Najviše birača izašlo je na izbore u I. izbornoj jedinici, 40.12 posto, zatim slijedi X. izborna jedinica u kojoj je glasalo 39.28 posto birača. Najmanje birača glasalo je u Slavonskom Brodu i Vukovaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.