REGION

IZBORI U HRVATSKOJ Plenkoviću sedam mandata više od Milanovića

Slavlje u izbornom štabu HDZ-a

Autor:Amil DUČIĆ

12.9.2016

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Zagreba)

00:54 Nakon prvih preliminarnih rezultata hrvatskoj javnosti se obratio i lider stranke koja trenutno vodi po broju mandara. Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, koji je na binu izašao uz poznati pjesmu iz filma "Rocky" - "Eye of the tiger",  zahvalio se svima koji su glasali za njegovu stranku.

- Želim se zahvaliti svima koji su danas na izborima dali jaku potporu HDZ-u i našim partnerima. Zahvaljujem i svim drugim biračima koji su također pridonijeli snažnom demokratskom legitimitetu drugih stranaka u hrvatskom Saboru. Čestitam svim kolegama koji su uspijeli u tom poduhvatu. To je važno za stabilnost hrvatskih institucija. Otovreni smo za saradnju sa strankama koje su nam svjetonazorski slične. Iduća hrvatska vlast bit će stabilna i radit će u korist građana i bit će evropski orijentirana - kazao je Plenković. 

00:22 Ovo nije sretan dan za Hrvatsku. Osam mjeseci smo pokušavali staviti ljudima do znanja, animirati ih da izaberu bolje. Izašlo je jako malo ljudi. Nažalost. Nama sada treba stabilna vlada, treba nam snažna Hrvatska - kazao je u prvom obraćanju javnosti poraženi Zoran Milanović koji nije želio nikome čestitati pobjedu.

00:15 U toku je zvanična konferencija za medije Državnog izbornog povjerenstva. Na osnovu 67 posto prebrojanih glasova HDZ je osvojio 61 saborska mandata, devet više od SDP-a, pa će najvjerovatnije novi mandatar Vlade biti Andrej Plenković. Očekuje se da već u izbornoj noći HDZ započne s MOST-om razgovore o postizbornoj koaliciji.

23:20 HDZ vodi protiv Narodne koalicije sa 61:54 u osvojenim mandatima nakon 51 posto prebrojanih glasova.

23:11 Prebrojano je 47 posto glasova. HDZ i dalje vodi protiv SDP-a i to sa devet mandata više (62:51). međutim rezultati na osnovu ovoga broja još uvijek se ne mogu statistički smatrati konačnima. MOST je na 13 mandata.

22:48 Razlika se smanjuje. Na temelju 36 posto obrađenih rezultata DIP-a, Narodna koalicija predvođena SDP-om ima 55 mandata, HDZ i partneri 60, Most 14, Živi zid 8, IDS/PGS/RI 4, Bandić Milan 365, 2, HDSSB 1 i Nezavisna lista Željko Glasnović 1 mandat.

"HDZ je napravio zavidan rezultat", komentirao je preliminarne rezuzltate Ivica Mišić iz koalicije Jedina opcija.

22:03 Prema prvim neslužbenim rezultatima, nakon 15 posto prebrojanih glasova (24 izborne jedinice), HDZ ima deset mandata više od Narodne koalicije predvođene SDP-om (62:52). Most ima 13 mandata, slijedi Živi zid sa sedam.

- Bez nas neće biti moguće formirati stabilnu većinu, prvi je komentar visokog dužnosnika HDZ-a Mire Kovača.

hdz1

Nakon prvih neslužbenih rezultata nastala je neviđena gužva u štabu HDZ-a (Foto: F. Fočo)

20:04 Uprkos rezultatima izlaznih anketa u štabu HDZ-a su uvjereni da će ova stranka dobiti čak deset mandata više od svojih političkih suparnika. S nestrpljenjem se čeka objava zvaničnih rezultata iza ponoći. Sam Plenković još nije dao zvaničnu izjavu za medije. On kao i drugi najviši politički zvaničnici u Hrvatskoj čeka objavu prvih preliminarnih rezultata koja se očekuje oko 22 sata.

19:58 Prema najnovijim rezultatima izlaznih anketa, dvije najveće stranke u Hrvatskoj HDZ i SDP imaju izjednačen broj mandata u Hrvatskom saboru, 57, slijedi MOST sa 12.

19.00 Ekipa "Dnevnog avaza" na licu mjesta u Zagrebu prati izbornu noć u Hrvatskoj. U centrali HDZ-a novinari su dočekali vidno raspoloženog lidera ove stranke Andreja Plenkovića.

fotografija3

Andrej Plenković po dolasku u izborni štab HDZ-a (Foto: F. Fočo)

 

Budući da je došao nekoliko minuta prije 19 sati kada su zatvorena birališta, Plenković nije želio davati izjave kazavši da još traje šutnja. Očekuje se da će se Plenković prvi put obratiti javnosti oko 21 sat.

Drugi put u 10 mjeseci najmanje 3,74 miliona birača u Hrvatskoj i inostranstvu ponovno su izašli na birališta.

Prema izlaznim anketama, koje su objavljene odmah po zatvaranju birališta, Narodna koalicija osvojila je 58 mandata, HDZ 57, Most nezavisnih lista 11, Živi zid sedam, IDS četiri, lista Milana Bandića dva, a HDSSB jedan mandat.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.