REGION

KRICI MAJKE LEDILI SU KRV U ŽILAMA Nezapamćena tragedija potresla Srbiju

Dva dječaka se utopila u jezeru

Avaz.ba

12.9.2016

Nezapamćena tragedija potresla je jučer Raču Kragujevačku, jer su dva brata Stefan (14) i Nikola Petrović (13)  iz tog mjesta tokom školskog izleta nestali pod vodom Srebrnog jezera.

Podsjetimo, braća Stefan (14) i Nikola Petrović (13) iz sela Trska kod Rače Kragujevačke utopili se juče po podne u Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta, gdje su bili na školskom izletu.

Pošto je im je saopštena strašna vijest, roditelji braće odmah su se uputili na lice mjesta, gdje je policija već započela ronilačku potragu za braćom. Došavši na mjesto nesreće, srca ni majke, ni oca nisu mogla da izdrže toliku bol - oboje su pali u nesvjest na obali. Krici majke odzvanjali su pustom obalom.

Turnir u fudbalu

- Na meč ih je vodio direktor škole, a nakon što su izgubili utakmicu, otišli su da posjete Srebrno jezero, da se malo odmore i provedu. Tamo su iznajmili dve pedaline i na svakoj je bilo po petoro djece. Tokom vožnje mlađi dječak je skočio s pedaline u vodu i u trenutku počeo da se davi. Stariji je odmah skočio za njim, ali su posle nekoliko trenutaka obojica nestali pod vodom - kazao je za Kurir izvor iz istrage.

Prestravljena djeca, koja su utapanje svojih školskih drugova uživo posmatrala s pedalina, počela su da vrište i dozivaju pomoć. Direktor škole odmah je pozvao policiju i Hitnu pomoć, koji su po dolasku alarmirali i ronioce.

- Zbog kiše i lošeg vremena vidljivost u vodi je nula procenata, zbog čega je malo vjerovatno da će ih brzo pronaći - dodao je naš izvor u trenutku kad su ronioci ulazili u jezero kako bi detaljno pretražili dno.

Vrisak djece

Tragedija je ubrzo okupila i veliki broj meštana i vikendaša, koji su sa nevjericom posmatrali dramu koja se odvijala.

- Sjedio sam u blizini obale i iznenada čuo vrisku djece. Sjeo sam na svoju pedalinu i doplivao do njih. Od prestravljenosti i neprekidne vriske jedva sam uspio da shvatim šta se zapravo dogodilo - kazao je mještanin Marko R.
 
On napominje da nije vidio da su djeca koju je zatekao na pedalini nosila sigurnosne prsluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.